Fotografija Kim Kardašijan pomogla u rešavanju zločina

Poznati 18. okt 202116:35 > 16:37
Kim Kardašijan
Kim Kardašijan, Foto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

Fotografija Kim Kardašijan sa Met Gale iz 2018. godine pomogla je u rešavanju slučaja opljačkanog blaga vrednog četiri miliona dolara.

Pozirajući pored drevnog egipatskog kovčega, Kim Kardašijan je sigurno mislila da ta prilika za fotografisanje na Met Gala 2018. biti odličan sadržaj za Instagram.

Ali viralna fotka rijaliti zvezde neočekivano je pomogla u rešavanju dugogodišnjeg krivičnog slučaja sa zlatnim kovčegom, falsifikovanim dokumentima i međunarodnim lancem za pljačku i trgovinu antikviteta.

U svom podkastu Art Bust: Scandalous Stories of the Art Vorld, britanski novinar Ben Levis bavi se ključnom ulogom koju je ova naizgled bezazlena fotografija odigrala u hvatanju lopova koji su ukrali zlatni kovčeg iz Nedjemankha iz 1. veka pre nove ere, i prodali ga prestižnom Metropoliten muzeju umetnosti za četiri miliona dolara koristeći lažnu dokumentaciju.

Iskopan je iz zemlje tokom egipatske revolucije 2011. godine i, nakon niza preokreta, sleteo je u Met 2018, uoči Met Gale – prvog ponedeljka u maju.

Istog meseca pomoćnik okružnog tužioca na Menhetnu Metju Bogdanos dobio je viralnu fotografiju Kim od obaveštajca sa Bliskog istoka koji ju je dobio od člana bande pljačkaša – iznerviran što mu nije plaćeno što je iskopao kovčeg iz tla tokom egipatske revolucije 2011.

Za Bogdanosa, šefa jedinice za trgovinu antikvitetima tužioca Menhetna, viralna fotografija Kim Kardašijan bila je ključ za otključavanje dugotrajnog slučaja koji je počeo da istražuje 2013. godine. U okviru istrage pratio je međunarodne trgovce antikvitetima.

Detaljno ukrašen kovčeg, koji je pogledalo skoro pola miliona posetilaca kada je postao središte velike izložbe u julu 2018. godine, vraćen je 2019. u Egipat, gde je bio izložen u Velikom egipatskom muzeju u Kairu.

Dojava doušnika koji je video sliku Kim Kardašijan nije bila dovoljna, pa je Bogdanos zatražio od doušnika da pita pljačkaša da li ima pristup bilo kojoj digitalnoj slici kovčega.

Pljačkaš je poslao fotografije artefakta snimljenog neposredno nakon iskopavanja, a Bogdanos je uspeo da ih uporedi sa istim fotografijama u e -porukama prikupljenim njegovom operacijom nadzora.

U avgustu 2020. godine, nemačka policija uhapsila je Diba, koji je falsifikovao papirologiju potrebnu za transport umetnine i to „zbog sumnje da je trgovao umetnošću“. Najavljujući povratak drevnog pozlaćenog kovčega u Egipat u februaru 2019. godine, izvršni direktor Metropolitena, Danijel Vajs se izvinio egipatskom narodu, a posebno ministru za antikvitete Kaledu El-Enaniju.

„Nakon što smo saznali da je Muzej žrtva prevare i da smo nesvesno učestvovali u ilegalnoj trgovini starinama, radili smo sa kancelarijom tužioca na njenom povratku u Egipat“, rekao je Vajs.

***

Bonus video: Vatrene haljine sa Met Gale

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram