Neobičan razlog zbog kog kraljica stalno nosi šešire

Foto: Ben Stansall / PA Images / Profimedia

Kraljica Elizabeta II simbolično vlada Britanijom više od 65 godina i imala je bezbroj javnih nastupa. Skoro svaki put kad se pojavi, možemo biti sigurni u dve stvari - nosiće jarku odeću i imaće odgovarajući šešir. Pa, ispostavilo se da ona ima poseban razlog za nošenje baš takve odeće.

Za vreme svoje vladavine kraljica Elizabeta je nosila preko 5.000 različitih šešira. Kraljevski biograf Robert Lejsi smatra da njeni šeširi nisu samo modni detalj.

„Šeširi su očigledno veoma značajni odevni predmeti za monarha. Moglo bi se reći da kada nose šešir nose neku vrstu zamene za krunu“, smatra on.

U dokumentarcu iz 2017. godine, grofica od Veseksa Sofija otkrila je razlog zbog kog kraljica uvek nosi jarke boje sa šeširima.

„Ona mora da se istakne kako bi ljudi mogli da kažu ‘video sam kraljicu'“, objasnila je Sofija.

Biograf Hugo Vikers složio se da „možete da vidite figuru u limun kaputu i ​​šeširu iz daljine“.

Kraljica povremeno reciklira odeću. Međutim, kada to uradi, njen tim za oblačenje vodi dnevnik kada i šta nosi kako ne bi često ponavljala komade.

Ono što ne želi da nosi, kraljica daje svojim zaposlenima i oni mogu odlučiti da li žele da te komade zadrže ili prodaju. Ako se odluče za prodaju, postoje jako strogi uslovi.

Naime, nikako ne sme da se primeti da je to nekada posedovala kraljica. Sve etikete na odeći se uklone i sve što bi moglo da pokaže da predmet potiče od kraljevske porodice se briše.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram