Svi ljubavnici Marine Abramović otišli su iz istog razloga

Foto: Credit line: Lozovsky/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Sada imam partnera koji je mlađi od mene 21 godinu. I to je fantastično."

Više od 700 sati sedela je ćuteći na stolici, bacala se o zidove, rezbarila se žiletima do krvi… Marina Abramović (75) tokom svoje višedecenijske karijere postala je kontroverzna i veoma cenjena kraljica performansa – i ovaj žanr učinila poznatim široj publici. Mada, ni na ljubavnom polju nije bila ništa manje kontroverzna.

Marinin ljubavni život je, po njenom mišljenju, bio frustrirajući.

Udavala se dva puta. Prvi brak je manje više poznat, bila je supruga umetnika Neše Paripovića. Bili su u braku pet godina, dok je ona živela u Beogradu, ali nikad nisu živeli zajedno.

U knjizi ga opisuje na sledeći način:

„Postojala je privlačnost među nama, ali nije bio dobar u krevetu, sve dok slučajno nisam zatrudnela s njim. Tada je postao potentan“.

Foto: Credit line: NELSON ALMEIDA / AFP / Profimedia

Krajem sedamdesetih upoznaje Franka Uvea Lejsipena, poznatijeg kao Ulaja, nemačkog umetnika. Njihova ljubav trajala je 12 godina, kao i zajednički rad, od kojih je najpoznatiji hod po Kineskom zidu. Ni ovaj umetnik, piše Marina u memoarima, nije mogao da se nosi s njom.

Foto: Credit line: NameFace / ddp USA / Profimedia

Marina je prošle godine, povodom svog 75. rođendana govorila za Guardian, kada se dotakla svog odnosa sa Ulajem za kog je rekla da je bio ljubav njenog života, i da ga se sada seća s nežnošću.

Drugi put se udala za Paola Kanevarija, italijanskog umetnika, koji je bio 17 godina mlađi od nje. Poticao je iz imućne porodice, i otac mu je bio dobar prijatelj s Musolinijem.

Marina i Paolo bili su u braku od 2012. do 2014. godine, mada ona taj brak i nije smatrala ozbiljnim.

U jednom intervjuu kada je govorila o svom odnosu sa Kanevarijem, rekla je kako je on birao nameštaj za njihovu kuću, da je bio manje motivisan za rad od nje, ali da je poput Ulaja, i on završio sa mlađom ženom.

„Previše sam za svakoga. Žena uvek mora da igra ulogu krhke i zavisne. A ako niste takve, muškarci su fascinirani vama, ali samo na kratko. A onda hoće da vas promene i zgnječe. I onda odlaze“, rekla je Marina za Guardian.

Iako su njene ljubavne priče završavale neslavno, Marina nije odustala od ljubavi. Tako je završila na dejtu i s Leonardom Koenom.

Foto: Credit line: Igor/ZUMA Press / Splash / Profimedia

Njihov ljubavni sastanak u Los Anđelesu, Marina još uvek pamti.

„Ne sećam se gde smo jeli ili šta smo jeli. Odveo me je negde, ne znam. Pričali smo i pričali. Sve oko nas je nestalo. Pričao mi je o mračnim vremenima kroz koja je prošao. Slušala sam toliko njegovih pesama, a sada je bio ovde u stvarnom životu, sa mnom. Zbog toga sam se osećala manje sama. Znala sam da je prošao isto koliko i ja, možda i više. U to vreme je imao blizu 80 godina, ali je imao neverovatnu vitalnost. Razgovarali smo četiri sata, a ja sam bila fascinirana“, rekla je Marina.

U intervjuu za Guardian koji je dala prošle godine progovorila je i o svom dve decenije mlađem partneru.

„Seks mi je veoma važan. Uvek je bio. Mnogi ljudi misle da posle menopauze ženama više nije do seksa. A za mene je seks posle menopauze postao još bolji, jer ne moram da brinem o neželjenoj trudnoći. Sada imam partnera koji je mlađi od mene 21 godinu. I to je fantastično! Nemam apsolutno nikakav problem s tim što sam seksualno veoma aktivna. To me čini srećnom. Seks vidim kao neophodnu životnu ravnotežu, uz dobru hranu, humor i radost”, rekla je Marina koja od 2012. godine živi i radi u Njujorku.

***
BONUS VIDEO: Svi frajeri Adrijane Lime

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram