Svi dugujemo izvinjenje Moniki Levinski

Monika Levinski
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Žena koja je sa 22 godine bila osuđena na javni i medijski linč, danas ima 48 i živi normalnim životom. Međutim, godinama je morala da se bori sa posledicama situacije u kojoj se našla.

Rajan Marfi je odlučio da napravi seriju o skandalu koji je pratio Moniku zbog Bila Klintona, ali je odbio da to učini bez nje i njene reči. To je njena prilika da odgovori na sva pitanja koja su se nametala proteklih decenija, ali istovremeno je i okidač za stare traume. Uoči snimanja serije „American Crime Story“ morala je ponovo da angažuje psihoterapeuta specijalizovanog za traume, da sa njom prolazi kroz čitav proces.

Skandal o kojem je pričala cela država

Linda Trip je krajem devedesetih snimala telefonske razgovore između, tada, najmoćnijeg čoveka u državi – Bila Klintona, i mlade pripravnice Monike Levinski. Te snimke je predala specijalnom tužiocu Kenetu Staru koji je upravljao istragom o Klintonovoj administraciji. Na taj način je razotkrila aferu između oženjenog predsednika i dvadesetdvogodišnje devojke, i time osudila Moniku Levinski na mnogo godina osude, vređanja i pretnji od strane javnosti i medija.

U tom trenutku Monika je bila devojka koja je tek završila fakultet (psihologiju) i počela da radi na prvom poslu. Nije želela da bude u centru medijske pažnje, a sigurno nije tražila da ni da postane glavna tema mizoginih umova prošlog veka. Ipak, baš to je snašlo.

Linda Trip, koja se predstavljala kao Monikina drugarica, besramno je snimila 22 sata razgovora između bivšeg predsednika i pripravnice. To je bila izdaja duga 22 sata, nakon koje je Monika postala svačija vreća za udaranje.

Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Život koji se okrenuo naglavačke

Podsetimo se da je predsednik i u to vreme bio oženjen, stariji od Monike 27 godina i već je imao nekoliko optužbi za seksualno uznemiravanje. Ipak, sva mržnja, osuda i bes ljudi u Americi, sručila se na leđa mlade devojke i obeležila je za ceo život. Našla se u igri sa igračima mnogo moćnijim od sebe, i jedino što je mogla bilo je – da se povuče.

Naslovne strane o aferi mesecima su prodavale novine, voditelji večernjih šou programa su svoje emisije koncipirali oko Monike, a mlada pripravnica je morala jedno vreme čak i da se krije od javnosti.

Istina ipak nađe svoj put

Monika je bezbroj puta nakon incidenta izjavila da žali zbog svojih postupaka i smatra to najvećom greškom u životu. Međutim, priča je ispričana samo sa jedne strane, onako kako to odgovara ljudima na položaju. Klinton je govorio kako mu je afera sa Monikom bila samo kratkrotrajna razonoda u borbi protiv anksioznosti, a svoj brak sa Hilari je prosto nastavio kao da se ništa nije ni dogodilo.

Monika je iz svega izašla s brojnim psihičkim problemima, sa kojima se borila godinama. Ipak, odlučila je da ispriča svoju stranu priče i nakon više od 20 godina, odgovori na sve laži, pretpostavke i lažne optužbe o kojima je ćutala.

Svoju istinu predstaviće u novoj TV seriji “Impeachment American Crime Story”, koja će uskoro biti emitovana.

 

Neki od novinara koji su izveštavali tih godina, osetili su potrebu da joj se izvine za celokupan medijski linč koji je pretrpela. Iako se možda na prvu loptu čini da je iz cele situacije izašla nepovređena, to ne znači da nije zaslužila izvinjenje za sve mizogine napade koje je pretrpela.

A šta ona ima da kaže o svemu – tek ćemo čuti.

***
Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram