Suđenje Gvinet Paltrou bilo je njena najbolja uloga u životu

Foto: Rick Bowmer, Pool / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia; POOL / Getty images / Profimedia; BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia; AP / SplashNews.com / Splash / Profimedia; Rick Bowmer / AFP / Profimedia; POOL / Getty images / Profimedia

U sudnici u Juti, glumica se bez pardona oslonila na svaki stereotip kojim je celog života etiketiraju, u predstavi koju je odlično orkestrirala.

Jedna od lekcija kad odrasteš je da je život težak i da će, što si stariji, verovatno postajati teži. Tu su beskrajni lični pritisci – zaradi za život, pronađi i zadrži bračnog partnera, potencijalno podigni decu i ono neizbežno – doživi sramotu, tugu i smrt. A tu su i globalni problemi čije efekte sve više osećamo svake godine – rat, nejednakost, politički sukobi, globalni ekonomski kolaps, ekološka apokalipsa. Sve zajedno, dovoljno je da bilo koga dovede do ivice. Zato možda nije ni čudno što je jedan od najpraćenijih svetskih događaja u poslednje vreme bilo suđenje glumici Gvinet Paltrou, na građanskom sudu u Juti, zbog nesreće u luksuznom skijalištu od pre sedam godina. Kao da smo svi čekali da odahnemo od problema, a Paltrou nam je konačno dala dozvolu, piše u velikom autorskom tekstu The New Yorker.

Gvinet
Foto: AP/SplashNews / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Za one koji su nekim čudom ostali uskraćeni za ovu urnebesnu predstavu, evo osnovnih informacija: u februaru 2016. pedesetogodišnja Paltrou je bila na odmoru sa porodicom u Deer Valley Resortu u Park Sitiju u Juti – mestu gde su se 2002. održale zimske Olimpijske igre. Teri Sanderson, sedamdesetšestogodišnji penzionisani optometrista, bio je u istom skijalištu kad i Paltrou, a 2019. podneo je tužbu optužujući glumicu da ga je udarila na skijama i pobegla. Prema rečima Sandersona, on je skijao na stazi za početnike kada ga je s leđa udarila oskarovka, koja nije stala da mu pomogne jer je pažnju usmerila na svoju decu. Sanderson kaže da je od sudara zadobio razne fizičke i psihičke povrede (slomljena rebra, trauma mozga) i prvobitno je tražio odštetu od 3,1 milion dolara, iako je ta suma od tada smanjena na trista hiljada dolara.

Gvinet
Foto: POOL / Getty images / Profimedia

U Americi se više od devedeset pet procenata građanskih parnica završi nagodbom. Međutim, Paltrou ne samo da je htela na suđenje, već je podnela kontratužbu protiv Sandersona za simboličnu sumu od jednog dolara, plus advokatski troškovi. Ona tvrdi da je Sanderson bio taj koji je naleteo na nju, a da je, suprotno njegovoj verziji događaja, ona na skijama bila ispred njega na padini, što joj po nepisanom skijaškom pravilu – daje prednost. Tokom suđenja, njen pravni tim je pokušao da prikaže Sandersona kao oportunistu koji traži slavu i pare, a otišli su tako daleko da su naveli da njegove fizičke i mentalne bolesti možda i nisu povezane sa nesrećom. Sandersonov advokat je u međuvremenu pokušao da okarakteriše Paltrou kao razmaženu zvezdu koja je navikla da se druži sa osobama poput Tejlor Svift i ne mari za bilo kakvu povredu koju bi mogla da nanese malim ljudima.

Gvinet
Gvinet se obraća Teriju na suđenju, Foto: AP Photo/Rick Bowmer, Pool / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Suđenja poznatim ličnostima su relativno česta u Americi i često se pretvore u medijski cirkusi. Samo u protekloj godini održano je drugo suđenje Harviju Vajnstinu za njegove seksualne zločine, suđenje glumcu Deniju Mastersonu za silovanje, a tu je i spektakl suđenje Džonija Depa i Amber Herd. Za mnoge posmatrače, praćenje ovih sudskih slučajeva, sa njihovim fokusom na ružnije i nasilnije aspekte moći, verovatno je bilo neprijatno, ako ne i traumatično. I dok suđenje Paltrou nije u potpunosti komedija, ipak se radi o okršaju bogatih pod niskim pritiskom. Naravno, Sandersonove tvrdnje o mentalnom i psihološkom padu, za koje nije dokazano da su povezane sa nesrećom, nisu smešne. Pa ipak, izjave njegovog pravnog tima o detaljima kao što je onaj da mu je posle sudara postalo nemoguće da uživa u degustaciji vina, ipak podsećaju na scenu iz nastavka filma Legally Blonde.

Popularnost suđenja slavnim ličnostima može se delimično objasniti široko rasprostranjenom fascinacijom da se neka zvezda vidi na najnižem nivou – njen lični život, koji se obično drži tako čvrsto u tajnosti, raspleten da ga svet vidi; savršeno našminkano lice prekriveno, bar jednom, mrljama od maskare i suza. Ali bilo kakva vrsta empatije ili identifikacije u potpunosti je odsutna na suđenju Gvinet Paltrou, zbog čega i jeste tako zanimljivo. Glumica se bez stida oslanjala na svaki stereotip kojim je celog života etiketiraju, iz dana u dan se pojavljuje na sudu u besprekorno skrojenoj odeći vodećih dizajnera, u nijansama tamnocrvene boje, slonovače, sive i maslinaste.

Paltrou zapravo tokom svih ovih godina nikada nije tvrdila da je nešto drugo osim jako bogata, situirana bela žena. Tek nedavno suočila se sa negativnim reakcijama nakon što je u podkastu govorila o svojoj svakodnevnoj ishrani, koja se sastoji samo od supe od kostiju i kafe. Ali setimo se da je i sama Paltrou rekla 2009. godine: „Ja sam ono što jesam, ne mogu da se pretvaram da sam neko ko zarađuje dvadeset pet hiljada dolara godišnje“.

Gvinet
Kuva samo u Gucci garderobi, Foto: Vogue / Ferrari / Profimedia

Ovakav stav je svakako dosadan, kao i razne izjave Paltrou, njena joni jaja od žada i kožne „blagosloveno minimalističke“ majice bez rukava od sedamsto dolara. Ipak, ima nečeg osvežavajućeg u tome što Paltrou ne krije ko je. Kao što su primetili voditelji jednog podkasta – ona nas vraća u vreme poznatih kad se zvezde nisu trudile da se ponašaju kao da su mi.

Gvinet
Foto: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Sa svojom odećom „bogata mama pije čaj u luks kolibi“, Paltrou izgleda kao apres-ski šik. Ako bi neko trebalo da zna za lepo ponašanje na ski stazi, onda ona deluje kao ta osoba. A njeno insistiranje na tome da odigra ulogu do kraja je zlata vredna komedija. Mora da je potpuno svesna toga kako deluje i odlučila je da izvede svoju ulogu dive do kraja. Jednog od dana suđenja je na primer, kako su izvestili mediji, „nosila crne kožne culottes pantalone, roze bluzu sa velikom mašnom u stilu 80-ih i sedela je sa svojim advokatima pijuckajući zeleni sok iz flaše“. Paltrou je uglavnom ostavila filmove iza sebe, ali ona je, na kraju krajeva, još uvek glumica, a delovi njenog svedočenja bi bez problema mogli da budu preuzeti iz „Belog lotosa“, „Trougla tuge“, „Naslednika“ ili neke druge satire o ultrabogatima. Kad je vidiš kako ozbiljno stisne usne nakon što je u sudnici pitaju da li ju je sudar odvratio od uživanja na odmoru, i čuješ kako kaže „Pa, izgubila sam pola dana skijanja“, ne možeš da ne poželiš kokice.

Porota je na kraju utvrdila da Gvinet Paltrou nije odgovorna za povrede koje je zadobio Teri Sanderson i oslobođena je krivice za skijašku nesreću.

***

Bonus video: Beogradski frizer rekao je sve što treba da znate o Didi J na Gremiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram