Šta se desilo sa trojicom eks-Ju frajera iz Breninog spota za pesmu „Jugoslovenka“

brena jugoslovenka
Foto: Printscreen/YouTube/Lepa Brena

Kako izgledaju danas?

Te 1989. godine u okviru Breninog albuma „Četiri godine“ poseban hit bila je pesma „Jugoslovenka“. Lepa Brena je tada pevala „Oči su mi more Jadransko, kose su mi klasje panonsko, setna mi je duša slovenska, ja sam Jugoslovenka“. Uz nju se u spotu pojavljuju i trojica pevača koji su tada bili među najvećim frajerima u Jugoslaviji. To su Alen Islamović, Vlado Kalember i Daniel Popović.

I dok Brenina publika na koncertima i dalje uglas s njom peva ovu pesmu, pitaju se mnogi šta se u međuvremenu desilo s njima trojicom.

Vlado Kalember

Vlado Kalember Foto: Printscreen/YouTube/Lepa Brena

Na vrhuncu slave grupe Srebrna krila dobijao je hiljade pisama, obožavateljke su ludele za njim, na njegovim nastupima su padale u nesvest. Ali on džentlmenski nikada nije želeo da otkrije koliko žena je osvojio, čak je tvrdio da je često bio usamljen.

Zajedno sa Izoldom Barudžijom predstavljao je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1984. godine. Popularnost je stekao osamdesetih godina 20. veka pesmama „Ana“, „Ja nisam kockar“, „Vino na usnama“…

Odrastao je i školovao se u Zagrebu. Iako mu je prva ljubav bila slikarstvo, zbog devojaka je odlučio da počne da se bavi muzikom. Žene su ga obožavale, a muškarci mu zavideli. Devojke su mu slale pisma, fotografije svojih soba oblepljenih njegovim posterima i razne druge poklone. Pričalo se kako je jedan poštar u njegovoj ulici morao da nosi samo njegovu poštu, dok su ostali raznosili poštu komšija.

Bio je neko vreme u vezi sa Lokicom Stefanović iz čuvene plesne grupe koja je pratila Zdravka Čolića.

Dugo je važio za večitog neženju i najvećeg šarmera na estradi, sve dok se 2006. godine nije oženio 30 godina mlađom violončelistkinjom Anom Rucner. U avgustu iste godine su dobili sina. Neretko su nastupali zajedno, a svojim skladnim odnosom prkosili tabloidima koji im zbog generacijske razlike nisu predviđali dugovečan brak.

Vlado Kalember Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U 2014. su se ipak rastali, ali ostali su u dobrim odnosima. Redovno su objavljivali zajedničke fotografije sa letovanja i putovanja.

Alen Islamović

Foto: Printscreen/YouTube/Lepa Brena

Alen Islamović proslavio se kao pevač u bendovima Divlje jagode, Bijelo dugme i 4 Asa.

Zvezde je dotakao nakon što je prihvatio Bregovićevu ponudu i u novembru 1986. objavio ploču pod naslovom „Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo“. Do tog momenta rok bendovi i izvođači mogli su samo da sanjaju o milionskom tiražu i albumu na kome je svih devet pesama postalo hitovi. Na toj ploči su, pored naslovne, bile i numere „Zamisli“, „A i ti me iznevjeri“, „Hajdemo u planine“, „Ružica si si bila“ i druge.

Alen se posle razlaza od Dugmića iz Sarajeva vratio u Bihać, gde je sa suprugom vodio diskoteku i kafić. Ipak, od muzike nije odustajao, nego je u decembru 1989. godine izdao album, a nastavio je da stvara sam i dalje.

Mada su mnoge žene uzdisale za ovom rok zvezdom, Islamović je od svoje 22. godine veran svojoj Marijani. Upoznali su se kada je njoj bilo samo 16 godina, ali su odlučili da ostatak života provedu zajedno. Iz te ljubavi su se rodile ćerke Una i Lara.

Zanimljivo je i da se Alen prethodnih nekoliko godina bavio uzgojem lešnika. Na svom imanju je imao na stotine sadnica, pa je postao jedan od najvećih proizvođača lešnika u BiH.

Foto: Zoran Lončarević

Zajedno s ostalim članovima Bijelog dugmeta Islamović je 18. avgusta 2021. godine nastupio na beogradskom Beer Festu, a inače redovno nastupa na moto skupovima širom regiona.

Daniel Popović

Danijel Popović Foto: Printscreen/YouTube/Lepa Brena

Milan Popović, poznatiji pod umetničkim imenom Daniel, jugoslovenski je i hrvatsko-crnogorski pevač pop rok muzike, gitarista, kompozitor, aranžer i tekstopisac.

Rođen je i odrastao u Podgorici (tadašnjem Titogradu), od oca Crnogorca, doktora Filipa Popovića, i majke Belgijanke koja je bila profesionalna pijanistkinja.

Godine 1977. preseljava se u Zagreb gde započinje sa intenzivnijim radom na muzičkoj karijeri, a početkom osamdesetih nastupa sa lokalnom grupom Grešnici na Zagrebačkom velesajmu. Prvi album objavio je u Zagrebu 1982, a već sledeće godine vraća se na Jugoviziju gde se takmiči sada legendarnom kompozicijom „Džuli“.

Danijel Popović Džuli Foto:Screenshot/Youtube

Danijel je kao predstavnik tadašnje TV Titograd iznenađujuće pobedio na toj Jugoviziji koja je održana u Novom Sadu, ostavivši iza sebe u to vreme najpoznatiju jugoslovensku muzičku zvezdu – Lepu Brenu.

Kao predstavnik Jugoslavije na Pesmi Evrovizije 1983. u Minhenu Daniel je osvojio četvrto mesto.

Engleska verzija pesme pod naslovom „Julie“ se u nekoliko evropskih zemalja nalazila na vrhu top lista, a sama pesma je u LP formatu prodata u rekordnih više od 800.000 primeraka.

Jednom prilikom Daniel je kazao da je naziv Džuli bio njegova ideja i otkrio da je posvećena njegovoj prvoj ljubavi koja je iz Nemačke s roditeljima došla na more.

„Angela je bila osoba kojoj je namenjena ta pesma kao iskustvo. Angela Basevral“, otkrio je Daniel u IN magazinu.

Džuli je postala pravi planetarni hit, prepevana na mnoge svetske jezike.

„U Norveškoj je ABBA imala 25.000, a ja sam imao 40.000 hiljada posećenosti, što je fenomenalno. Bio sam u jednom trenutku sam ispred Majkla Džeksona po broju prodatih ploča, konkretno u Norveškoj. Što se tiče Nemačke, tu sam prodao 500.000 singlica, gde sam bio ispred Dejvida  Bouvija i Majkla Džeksona na top listama. Bravo je osnovao moj fan klub, to je stvarno bilo ludilo. Išli smo iz šou programa u drugi šou program“, rekao je Daniel Popović .

Od pesme „Džuli“ zaradio je ogroman novac.

„Kasnije sam od albuma zaradio 1.200.000 tadašnjih nemačkih maraka. Otišao sam s tadašnjom devojkom u tadašnju Jugobanku. Došao sam na šalter i rekao da mi daju sav novac koji imam na računu. Bankarka je rekla da nemaju toliko novca u banci i da dođem drugi dan. Tadašnja devojka pala je u nesvest kad je čula o kojoj se cifri radi. Davali su joj šećer i vodu da dođe sebi. S vrećom novca otišao sam kući iako mi novac nikad nije predstavljao nešto“, kazao je jednom Popović.

Daniel Popović Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Iako je posle tog hita objavio nekoliko albuma, nije ostvario zapaženiji uspeh, sem pesmom „Daj obuci levisice“, kojom je nastupio na Jugoviziji 1991. Osvojio je tad drugo mesto, sa svega dva poena manje od pobedničke pesme „Brazil“ Bebi Dol.

U narednom periodu Daniel je potpuno nestao sa muzičke scene, na koju se vratio tek 2001. kao učesnik festivala Sunčane skale u Herceg Novom. Godine 2005. iz Zagreba se preselio u Podgoricu.

„Dobro živim. Ja sam vrlo skroman. Moj se život vrti oko muzike. Svaki dan sam skoro 95 odsto vremena u studiju. Devedesetih nema kome nisam pisao pesme, od Severine preko Jasne Zlokić do Zdravka Škendera. U Sloveniji isto. Napravio sam dvadesetak CD-ova za druge izvođače. Radim puno i radim i dalje. To mi je baza, pisanje pesama, tu sam dosta jak. Nisam se povukao, ali vreme je najbolji pokazatelj istine“, zaključio je Popović, koji se inače venčavao četiri puta.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram