Kako stvarno izgleda Ana koja je prevarila krem Njujorka

Poznati 13. feb 202215:47 > 14. feb 2022 13:20
Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Mnogi bi voleli da žive "američki san" - ručaju u najskupljim restoranima u Njujorku, nose dizajnersku odeću, voze se privatnim avionom i ispijaju martini na krovu zgrade sa holivudskim facama. Ruskinja Ana Sorokina imala je sve ovo. Američka elita poznavala ju je kao bogatu naslednicu, međutim - ceo njen život zapravo je bio dobro isplanirana laž. Sada je Netfliks snimio seriju o njoj pod nazivom "Inventing Anna", a glumica koja je glumi izjavila je da je "voli Anu Sorokinu i da smatra da je izuzetno šarmantna".

Sorokina je godinama bila poznata kao Ana Delvi, bogata nemačka naslednica koja je imala istančan ukus za skupo vino, privatne avione i dizajnersku odeću.

Rođena je u Rusiji, kao tinejdžerka se sa porodicom preselila u Nemačku. Po završetku školovanja boravila je u Londonu i Parizu pre nego što je 2013. godine došla u Njujork, u kome je izvela nekoliko svojih neverovatnih prevara.

Foto: Erik Thomas/NY Post/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Živela je u luksuznom hotelu u kom noć košta oko 400 eura, a svakom od zaposlenih često je ostavljala napojnice od 100 eura, zbog čega su se svi dotrkivali ko će da joj ponese stvari da bi dobio željenu novčanicu.

Svakodnevno je pila najskuplje šampanjce, išla na žurke sa holivudskim zvezdama, a svoje prijatelje vodila na spontana putovanja privatnim avionom. Niko nije sumnjao u Anu Sorokinu, čak suprotno. Ruskinja je bila omiljena u elitnim krugovima, ljudi su je zvali na zabave, modne događaje, pa su joj čak i vremenom plaćali za sve što ih fino zamoli.

Ljudima koje je upoznavala tvrdila je da je silno bogatstvo nasledila od oca, koji je bio diplomata i bavio se poslovima u vezi nafte. U stvarnosti, saznalo se kasnije, bio je bivši kamiondžija, piše The Cut.

Pa kako je ovakav život sebi uspela da priušti skromna ćerka jednog kamiondžije?

Naime, riđokosa Ana koristila je falsifikovane bankovne izvode da traži zajam od 16 miliona funti od banke za finansiranje privatnog umetničkog kluba koji je želela da otvori na Menhetnu, rekli su tužioci. Iako je ovo odbijeno, ona je ubedila jednu banku da joj da zajam od 74.000 funti – od čega je oko 22.000 funti pokrila zaostale račune u modernom hotelu 11 Hovard, gde je živela. Prevarantkinja je često koristila  lažne priznanice o bankovnom transferu da prevari žrtve.

Kada je otkrivena, svi su bili u šoku. Dugovala je novac prijateljima koji je „pozajmljivala“ jer joj je navodno kartica bila odbijena, a svi koje je upoznala za tih nekoliko godina imali su poverenja u nju.

Ipak, tužioci su je optužili da je ukrala neverovatnih 202.000 funti – uključujući novčanicu od 26.000 funti koju nije platila za iznajmljeni avion.

Kada su je upitali kada je Ana Sorokin odlučila da postane Ana Delvej, odgovorila je da je ona oduvek bila Ana Delvej.

„Drugi su me predstavljali kao manipulativnu osobu, a mislim da ja to nisam. Nisam nikad bila jako ljubazna osoba, nisam pokušavala nekoga da nagovorim na netšo. Samo sam rekla ljudima šta želim i oni su mi to dali, a ako nisu, išla sam dalje“, objasnila je Sorokin.

Uprkos tome što se suočila sa osudom, glamurozni društveni lik Menhetna koji je izmislila za sebe naizgled nikada nije izbledeo. Tužioci kažu da je Sorokin krala od drugih dok se pretvarala da ima bogatstvo od 60 miliona evra (oko 51 milion funti) – probijajući se u više slojeve društva kroz višestruke prevare 2016. i 2017. godine, finansirajući život koji inače ni u snu ne bi mogla da priušti.

Na pitanje da li se isplati učiniti zločin kakav je njen, Ana Sorokin je za BBC rekla: „Na neki način, da“.

Ipak, čini se da Anu nakon odslužene kazne čeka prilika da zaista postane bogatašica. Naime, sada je najavljena i serija o njoj, za koju će dobiti veliku svotu novca. Netflix je za njenu priču platio 320.000 američkih dolara, a ponuđeni su joj i neki drugi poslovi.

Postala je senzacija društvenih medija – čak i tokom njenog sudskog saslušanja, Instagram nalog je dokumentovao njenu odeću, Tviter je goreo od komentara. Neki su je smatrali potpuno ludom i neuravnoteženom, dok su drugi, među kojima je i Dženifer Garner, glumica koja je igra u Netfliksovom ostvarenju, priznali da gaje simpatije prema Sorokinoj.

Glumica je Anu upoznala u zatvoru, a za magazin Town and country rekla je je Sorokina „bila izuzetno šarmantna i nežna, ali da se njen glas menja kada želi da dobije nešto“, rekla je Garner.

„Nisam nikad pitala Netflix da li žele da otkupe moju priču, to se jednostavno dogodilo. Kao i sve ostalo, jednostavno je izmaklo kontroli, nisam ništa od toga dirigovala“, kaže Sorokin koja je u februaru prošle godine puštena na uslovnu slobodu nakon više od tri godine provedene u zatvoru.

Nakon izlaska iz zatvora preplavili su je zahtevi medija, a unajmila je i vlastitog reditelja koji će preuzeti njenu priču.

„Pišem knjigu, imam svoj projekat i robu, a radim i na reformi zatvora“, rekla je i dodala da joj ne služi na čast to što je osuđena prevarantkinja.

Iako je ranije govorila da žali zbog svojih nedela, sada kaže da žaljenje nije prava reč jer ono implicira tugu, a ona nije tužna zbog toga što je učinila. Ipak, ističe da ne bi to ponovila.

***

Bonus video: Paparaco lov na poznate

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram