Ša Keri Ričardson – neobična žena koja se ne uklapa u šablone

Foto: Daniel A. Anderson / Zuma Press / Profimedia

Sprinterka iz Hjustona trenutno je jedna od najuspešnijih mladih atletičarki u Americi, a sa samo 19 godina postala je jedna od 10 najbržih žena na svetu. Dugi veštački nokti i bujna narandžasta kosa postali su zaštitni znak dvadesetjednogodišnje Ša Keri Ričardson. Ipak, nedavno se našla u centru pažnje kada je zbog upotrebe marihuane diskvalifikovana sa Olimpijskih igara u Tokiju.

U julu 2021. moćna afroamerikanka narandžaste kose zaslužila je svoju kartu za Olimpijske igre u Tokiju jer je pretrčala stazu od 100 metara za rekordnih 10.86 sekundi. Svi su se divili mladoj Ša Keri, a ona je nakon legendarne trke otrčala do tribina da pozdravi svoju baku.

Pošto su rano izgubile majku, Ša Keri i njenu sestru odgajala je baka Beti Harp za koju sprinterka kaže da joj je najveća podrška.

„Bez moje bake, ne bi bilo Šakeri Ričardson, ona je moja superžena. Moje sve dok sam živa“, rekla je tada Ričardson.

Samouverena Ša Keri rekla je u intervjuu posle trke da želi da svet zna da je ona „ta devojka“. Ipak, fanovi su bili razočarani kada je zbog skandala sa drogom izbačena iz trke za Olimpijske igre.

Naime, mlada sportistkinja je diskvalifikovana sa Olimpijskih igara nakon što je bila pozitivna na testiranju na marihuanu, za koju je rekla da joj pomaže da se „nosi sa bolom“. Nakon pozitivnog testa, je priznala da joj je gubitak biološke majke naneo emocionalnu patnju. To ju je, kako je rekla, navelo da koristi marihuanu, da bi se lakše podnosila tugu.

Kada ju je upotreba marihuane diskvalifikovala iz takmičenja na Igrama, navijači  su bili razočarani, ne samo zato što neće moći da prate njene maestralne trke, već zato što je mnogima bila uzor. Neki su neblagonaklono gledali na ovu pogrešku mlade Ša Keri, međutim u novom kratkom filmu koji je najavila, odlučila je da ispriča svoju stranu priče.

Atletičarka je najavila film pod nazivom „Sub Eleven Seconds“, koji se verovatno odnosi na njenu rekordnu brzinu na 100 metara koji će biti premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu 2022. Na veb stranici festivala, film je opisan kao „razmišljanje o vremenu, gubitku i nadi“ dok je Ša Keri u trejleru izjavila da je „vreme njen blagoslov i njeno prokletstvo“.

„Na stazi sam blagoslovena što brzo trčim. Van staze, vreme me je prevarilo. Ne znaš kada će ti nešto ili neko biti oduzet”, rekla je ona.

Sudeći po njenim objavama na mrežama i intervjuima, Ša Keri ne dozvoljava kritičarima da joj se uvuku pod kožu.

„Moram da transformišem mržnju u motivaciju“, napisala je na Instagramu.

Pored neverovatnih uspeha i kontroverznog izbacivanja sa prestižnog takmičenja, javnost često komentariše njen specifičan izgled. Jarko narandžasta boja kose i akrilni pink nokti nisu baš karakteristični za sportistkinje, ali Ša Keri nema problem da se izrazi na svoj jedinstven način. U nekom od intervjua, Ša Keri je pomenula da je ovu nesvakidašnju boju kose predložila njena devojka koja je smatrala da je to „uzbudljiva i inspirišuća boja koja se slaže uz Ša Kerin karakter“.

Često ističe da je ponosna na svoje afroameričke korene, a ovakav njen izgled koji neki kritičari smatraju neprimerenim, način je da pokaže da se diči svojom bojom kože. Kada Ša Keri nije na stazi, izgleda kao obična dvadesetjednogodišnjakinja koja voli da se sređuje. Međutim, kada radi ono u čemu je najbolja, ceo svet se divi njenoj brzini i energiji. Mnogi je porede i sa najbržom ženom na svetu Florens Grifit Džojner, poznatijom kao Flo Jo, koja drži rekord od 10.29 sekundi na trci od 100 metara.

Veruje se da će mlada Ša Keri, uprkos nemiloj situaciji sa marihuanom u budućnosti uspeti da se opravda i postavi novi rekord u atletici.

Bonus video: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram