Priča Salme Hajek je dokaz da se uvek treba boriti za snove

Salma Hajek
Foto: JENS KALAENE / AFP / Profimedia

„Zašto se ne vratite telenovelama? Ovde nikada nećete naći posao.”

Salma Hajek je karijeru započela u svom rodnom Meksiku gde je glumila u telenoveli Tereza ​​i El callejon de los milagros.

Ovo poslednja uloga joj je donela nominaciju za nagradu Ariel, neku vrstu meksičke BAFTA nagrade. Ali želela je više. Mislila je da napravi korak dalje, čak i ako je to značilo rizikovati sve, i tako je stigla u Holivud.

Glumica se preselila u Los Anđeles, Kaliforniju, da bi studirala glumu.

Nakon nekoliko manjih nastupa, dobila je svoju prvu glavnu ulogu,  zajedno sa Antoniom Banderasom, glumila je u filmu Desperado koji je bio prva u nizu prilika da radi zajedno sa drugim zvezdama kao što su Džordž Kluni, Vil Smit i Penelope Kruz.

foto: Columbia Pictures Collection / Everett / Profimedia

U to vreme, latino glumicama nije bilo lako da nađu svoje mesto u velikim produkcijama.

U intervjuu sa glumicom Dru Barimor, Salma je podelila da je tokom svoje karijere dobijala mnogo negativnih komentara o svojim izgledima da dobije glavnu ulogu.

Jednom je jedan izvršni direktor izjavio da ne može da bude zvezda zbog svog meksičkog porekla, bez obzira što joj je priznao veliki talenat.

„Bez obzira koliko neko mislio da si lepa, koliko god da si dobra glumica, kada otvoriš usta, javnost će videti samo svoje sluškinje“, rekao joj je.

Ovi komentari je nisu zaustavili. Sa Dru pored sebe, izjavila je: „Mi smo deo generacije glumica koje su takođe postale preduzetnice i producentkinje, mi smo nezaustavljive devojke“.

Godine 1999. osnovala je Ventanarosa, producentsku kuću koja je radila na filmovima i televizijskim serijama zajedno sa drugim velikim kompanijama.

Selma je 2002. producirala i glumila u filmu Frida, za koji je dobila dva Oskara i nominaciju za najbolju glumicu.

foto: ©Miramax Films / Entertainment Pictures / Profimedia

Na predstavljanju serije Monarca, za koju je radila produkciju, govorila je o tome kako je mislila o sebi kada je bila mlađa.

„Kada gledam svoje slike u 30-im ili 40-im, vidim sebe lepšu od onoga kako sam sebe videla u to vreme. Toliko sam sebe kritikovala.”

Selma je zagovornica dojenja i promoviše njegove prednosti za bebe.

Na putovanju u Sijera Leone, koristeći prednosti svog majčinstva, dojila je afričku bebu: „Dojila sam Valentinu, ali sam još uvek imala puno mleka koje sam ispumpala, pa sam dojila i drugu bebu. Trebalo je da mu vidite oči. Kada je osetio hranu, odmah je prestao da plače.”

Takođe je objavila slike na društvenim mrežama sa natpisima koji promovišu važnost dojenja, sve to uprkos njenom zauzetom rasporedu.

„Kada sam snimala 30 Rock, još uvek sam dojila Valentinu. Radila sam to dok nije imala 14 meseci. Prednosti dojenja su nemerljive za bebe!“

„Imati njenu podršku i ono u šta ona veruje i da bude majka i da se ne plaši da voli, da pravi greške ili da bude ranjiva. Ove stvari su neverovatno hrabre, i kvaliteti koje lider mora imati – dobar vođa.” To su bile reči rediteljke Kloi Žao kada je postavila Salmu za novu superheroinu Marvelovog sveta.

foto: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hajek je najavila da igra glavnu ulogu u filmu Večiti, gde portretiše Ajak, vođu superheroja koji će spasiti čovečanstvo.

Ova uloga je predstavljala veliko dostignuće za glumicu, koja je istakla da su se tad otvorila vrata za sve Latinoamerikance koji su čekali takav trenutak. U suzama je opisala emociju koju je osetila kada je obukla kostim.

„Videla sam svoje tamno lice u odelu superheroja. Videla sam svoje lice devojčice koja je imala mnogo hrabrosti da sanja veliko. Videla sam lica svih devojčica.”

Nakon što je stvorila sjajnu karijeru kao glumica, producentkinja, aktivistkinja i preduzetnica, u novembru 2021. godine, Selma je otkrila svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

Tokom svog govora, prisetila se da je više puta odbijana za glavne uloge.

„Zašto se ne vratite telenovelama? Ovde nikada nećete naći posao”, prisetila se šta su joj govorili.

Salma je ponavljala u sebi: „Niko me ne želi ovde. Žele me u mojoj zemlji.”

Uprkos razočaranju i tugi, nije odustajala. Odabrala je da se bori za svoje snove i rekla je: „Naporno radi. Pripremi se. Nije te briga šta neko kaže. Ali ono što je najvažnije, ne slušajte sebe u momentima kada pokušavate sebi da urušite samopouzdanje“, prenosi Brightside.

foto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

***

Bonus video: Poznate Lepotice i Zveri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram