Priča Alison Feliks – kako se postaje šampion kad je najteže

Poznati 27. jul 202108:34 > 09:32
Alison Feliks sa ćerkicom Foto: Steph Chambers / Getty images / Profimedia

Alison Feliks (35) je najodlikovanija olimpijka u istoriji američke atletike - osvojila je devet medalja, od čega je šest zlatnih. Ali to nije njen najveći uspeh - samo 10 meseci nakon rizične trudnoće zbog koje je umalo izgubila život, atletičarka se vratila na stazu i pokazala nadljudsku snagu koja je postala inspiracija ženama širom sveta.

Felks se sada takmiči u Tokiju na Olimpijskim igrama u trci na 400 metara, a 2019. godine osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u atletici, samo 10 meseci nakon komplikovane i opasne trudnoće.

Atletičarka je rekla da će joj Tokio biti poslednja Olimpijada i namerava da se povuče pre Olimpijskih igara 2024. u Parizu. Ali pre nego što ode, želi da pokaže budućim mamama da rađanje deteta ne znači da karijeru moraju da stave „na čekanje“.

Pre dve i po godine, u novembru 2018. godine, Feliks je rodila ćerku Kamrin – ali je život bebe visio o koncu.

Dijagnostikovana joj je teška preeklampsija, komplikacija koja se može javiti u ranoj trudnoći. Na kraju rutinske 32-nedeljne kontrole, lekari su bili toliko zabrinuti da su odlučili da joj urade hitni carski rez. Život joj je bio ugrožen, kao i život njene ćerke. Atletičarka je priznala i da je do četvrtog meseca krila trudnoću, zbog sponzora.

Kamrin je rođena prerano, bila je teška samo kilogram i dugačka samo 40 centimetara. Provela je mesec dana na intenzivnoj nezi – ali sada je zdravo dete.

Dok je prolazila kroz najteže trenutke života, Felks je na teži način saznala kako kompanije tretiraju sportistkinje koje postaju majke.

Menjanje sveta za buduće majke

Njen sponzor je bila jedna velika sportska kompanija, u čijoj je reklami učestvovala. Njen ugovor je istekao krajem 2017. godine i pregovarala je o novom – ali joj je gigant sportske odeće ponudio tek 70 odsto onoga što je ranije zarađivala.

Sa tim delom je bila u redu – ali onda je saznala da će kompanija dozvoliti da je iznova novčano „kazne“ kad se vrati sa porodiljskog odsustva. Naime, dodatno bi joj smanjili zaradu ako odmah nakon porođaja ne nastupi u svom najboljem izdanju.

Alison je rešila da uzvrati udarac, pa je za New York Times napisala kolumnu zbog koje je kompanija morala da promeni to pravilo. Novo pravilo za koje se izborila značilo da se plate trudnih sportistkinja ne smeju smanjiti stokom 18 meseci nakon odustva.

„Uvek je u sportu vladala tišina i strah oko majčinstva. Sećam se da sam se osećala kao da moram da biram između sporta koji volim i svoje porodice“, rekla je Alison tada.

„Kada razmišljam o svetu u kojem će Kami odrasti, ne želim da ona – ili bilo koja druga žena ili devojka – moraju da vode bitke koje sam ja vodila“, dodala je.

Top forma nakon preeklampsije

U roku od tri meseca od rođenja ćerke, odlučna Feliks vratila se na treninzima.

Takmičila se na Svetskom prvenstvu u Dohi – osvojivši dve zlatne medalje. To je bilo samo 10 meseci do dana kada je postala mama.

„Prošlog Božića, dok sam bila u bolnici, uopšte nisam mogla da verujem da ću ovde u Dohi osvajati medalje“, rekla je.

Želela je da pokaže svojoj ćerki da nikada ne treba odustati. Takođe, naglasila je koliko je važna briga o sebi – ona odvaja vreme da ne razmišlja o trčanju. Uživa u gledanju filmova sa suprugom, vodi ćerku u park, a svakog dana piše svoj dnevnik zahvalosti.

„Za mene je to zaista vreme da se povežem sa stvarima na kojima sam tako zahvalna i započinjem svoj dan pozitivnim razmišljanjem“, poručuje ova atletičarka.

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram