Pol Makartni: Zašto Lindi nisam rekao da umire

Pol i Linda Makartni, Foto: David Dagley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pol i Linda su bili skoro 30 godina u braku, i dok je umirala on joj je pričao na uho.

Prva supruga Pola Makartnija, Linda, nije znala da je njen rak dojke toliko uznapredovao kada je umrla, jer je bivši član Bitlsa želeo da uživa u vremenu koje joj je preostalo.

Fotografkinji, pevačici i aktivistkinji za prava životinja bolest je dijagnostikovana 1995. godine i prošla je brojne sesije hemoterapije u pokušaju da oslobodi svoje telo bolesti.

Pol i Linda Makartni, Foto: BERTRAND GUAY / AFP / Profimedia

Međutim, kada tretman nije uspeo i Lindina kosa je ponovo počela da raste, Makartni je odlučio da svoju ženu ne opterećuje punom ozbiljnošću njene tekuće dijagnoze raka, kako bi mogla da živi svoj život kako želi.

Makartni za jedan britanski list objašnjava: „U to vreme je znala da je bolesna, ali je imala hemoterapiju i kosa joj je ponovo rasla. Nisam zapravo siguran da je ikada znala da umire. Vi kao porodica morate da donesete odluku da li ćete nekome reći, a lekari to prepuštaju vama, užoj porodici.”

Pol i Linda Makartni, Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Zamalo da se ne venčaju

Pol ju je zaprosio nakon što su se zabavljali godinu dana, ali skoro da se nisu venčali jer su se posvađali samo nekoliko sati pre velikog dana.

Makartni je ranije rekao za Ultimate Classic Rock: „Bili smo ludi. Imali smo veliku svađu noć pre venčanja, i skoro da je sve bilo obustavljeno. Bili smo veoma uzbuđeni, prilično fanki u poređenju sa konačnom slikom ’25 godina bračnog blaženstva! Zar nisu srećni za ljude u šoubizu?’” – kako su često o njima pisali u novinama.

Pol i Linda Makartni, Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Linda je pomogla Polu nakon raspada Bitlsa

Kada su se Bitlsi raspali, Pol pripisuje Lindi zasluge što mu je pomogla da izađe iz veoma mračnog perioda.

Pričao je u intervjuima kako ne zna šta bi se dogodilo da je nije imao pored sebe.

Lindino sećanje živi

Linda je nažalost preminula u 56. godini nakon borbe sa rakom dojke 1998. godine na porodičnom ranču. Provela je svoje poslednje dane u Tusonu, u Arizoni, na porodičnom ranču sa Polom i njihovom decom.

Pol je tada rekao u izjavi: „Deca i ja smo bili tamo kada je prešla. Svako od njih je bio u stanju da joj kaže koliko je voli. Na kraju sam joj rekao: ‘Sediš na svom prelepom pastuvu Apalusa. Lep je prolećni dan… i nebo je čisto plavo.’ Jedva da sam stigao do kraja rečenice kada je zatvorila oči i nežno se udaljila.”

Kasnije je rekao da je plakao oko godinu dana nakon što je umrla.

„Očekujete da ćete videti kako ulazi, ta osoba koju volite, jer ste tako navikli na njih. Mnogo sam plakao. Bilo je gotovo sramotno, osim što mi se činilo da je to jedina stvar koju treba da radim.”

Pol i Linda Makartni, Foto: /Newscom / Newscom / Profimedia

***

Bonus video: Svetske zvezde u Pirelijevom kalendaru kroz objektiv Brajana Adamsa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram