Pet lekcija koje smo naučili od Monike Geler

Poznati 15. jun 202120:25 > 22:00
Friends Prijatelji
Monika Geler Foto:LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Monika Geler svima je poznato ime, a upravo smo od te junakinje serije Prijatelji naučili mnoge vredne lekcije.

Teško da danas u ulozi Monike Geler možemo zamisliti bilo koga drugoga osim glumice Kortni Koks, rođene 15. juna 1964. U lik Monike unela je sve ono po čemu je danas ta fiktivna junakinja i poznata – dozu humora, opsesiju čišćenjem, majčinski nastrojenu osobnost i vrhunsku prijateljicu, piše zadovoljna.hr. 

Mnogi od nas odrastali su upravo uz njen lik, a danas, kada smo ponešto stariji, shvatamo da nas je Monika mnogo toga naučila. Ovo su lekcije koje nam je prenela.

PROČITAJTE JOŠ:

1. Organizacija i čišćenje nisu bauk

Jedan od najčešćih motiva koji se vezuju uz Moniku svakako je čišćenje. Monika ne krije koliko uživa u organizaciji prostora i čišćenju. Iako nam je neretko teško prihvatiti da moramo trošiti svoje vreme na poslove kao što su čišćenje i pospremanje, za koje se čini da nikad ne prestaju, Monia pokazuje da se čak i te mnogima mrske obveze mogu pretvoriti u zabavne aktivnosti.

Jednom kada uhvatimo ritam pospremanja i ne dopustimo sami sebi da se nakuplja nered, neće biti potrebe za velikim čišćenjima koja traju satima.

Čak i u tome ne treba težiti savršenstvu. I Monika ima jednu „mračnu tajnu“ – ormar kraj kupatila, prepun nereda i stvar za koje ne znamo gde bi ih stavili. I to je sasvim u redu. Niko nije savršen, pa tako ni naš dom ne mora težiti savršenstvu.

2. Kilogrami nas ne definišu

Moniku upoznajemo kao zgodnu, tamnokosu mršavicu, ali vrlo brzo saznajemo da se u prošlosti borila sa svojim demonima i pritom nakupila popriličan broj kilograma viška. Reditelji serije čak su i napravili nekoliko epizoda u kojima se vraćamo u prošlost kada Monika fizički nije nalik sadašnjoj sebi, ali može se primetiti da je i u prošlosti i sadašnjosti zadržala svoju vrckavu osobnost i smisao za humor.

I upravo je to jedna od važnijih poruka serije – kilogrami nas ne definišu. Definiše nas ono kakvi smo iznutra i kako se ponašamo prema drugima.

Prijatelji Friends
Prijatelji Foto:Warner / AFP / Profimedia

3. Učenje nikada ne prestaje

Monika je klasičan primer osobe koja žudi za novim znanjima. Uživa u isprobavanju novih recepata, spremna je prihvatiti nove izazove, prva je u dizanju ruke kada treba pročitati dobru knjigu ili se dokazati na novom kursu.

Iako u očima drugih pomalo preteruje sa svojom revnošću i željom za dokazivanjem, ne možemo joj osporiti da je u čitavoj seriji upravo Monika ona koja najviše uči i o životu izvan knjiga i u knjiškim terminima. Pokazuje da nikad nije kasno za zaokret karijere i praćenje svojih snova.

4. Ljubav se može pojaviti kada je najmanje očekujemo

U prvim sezonama svedočimo tome kako Monika pokušava pronaći ne samo svoje mesto pod suncem nego i ljubav svog života. Izlazi s mnogo muškaraca i toga se ni najmanje ne srami, kao što ne bi ni trebala, ali je svesna svojih visokih kriterijuma i drži ih se. Nikada ne pristaje na manje od onoga što zaslužuje. Kad shvata da Ričard ne želi imati da ima decu, prekida taj odnos, iako joj se srca slama. Ipak, koju godinu kasnije prijateljstvo s Čendlerom sasvim se neočekivano pretvara u vezu, veridbu i brak.

5. Majčinstvo dolazi u različitim oblicima

Serija Prijatelji prikazala je mnoge društvene teme, ali jedna od onih u kojem je možda to uradila i najbolje je majčinstvo. Nijedna od junakinja serije ne postaje majka na klasičan način. Fibi veštačkom oplodnjom rađa trojke svome bratu i njegovoj supruzi, Rejčel ostaje u drugom stanju s Rosom izvan okvira tradicionalne porodice, a Monika prikazuje ono s čime s bori veliki broj žena i muškaraca – neplodnost.

Iako je toj temi posvećeno tek nekoliko epizoda, dovoljno je da se prikaže bol para koji ne može začeti prirodnim putem, kao i to da muškarac takođe, medicinski gledano, može biti deo problema.

Ipak, ukazuje se i na to da postoji alternativa – usvajanje. Tako u život Monike i Čendlera sasvim neplanirano ulaze blizanci, a sve ono o čemu je Monica sanjala čitav život, uz uspešnu karijeru, napokon se ostvaruje. Jer uvek postoji plan B.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram