Ovo mnogi ne znaju: Srpkinja koja je osvojila Holivud je rođaka najvoljenije srpske žive glumice

Skrinsot/Instagram/theanaalexander

Glumica, manekenka i producentkinja Ana Katarina Stojanović, u svetu poznatija kao Ana Aleksander, jedna je od malobrojnih uspešnih Srpkinja u Holivudu.

Ana Aleksander je ostvarila san mnogih – igrala je rame uz rame sa Čarlijem Šinom, Alom Paćinom, i mnogim drugim slavnim glumcima i glumicama. Kako je sve počelo?

Ona je u svet glume zakoračila sa samo 12 godina ulogom u domaćem filmu svog porodičnog prijatelja Radoša Bajića „Sekula se opet ženi“ i tu je glumila Vesnu, Šljivinu ćerku.

Kada je napunila 16 godina, Ana je bila jedna od najmlađih studentkinja primljenih na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Njen talenat su otkrili kada je imala 12 godina, i to dok je igrala košarku za Partizan. Ubrzo je počela da se bavi modom i da glumi, a pojavila se i u nekoliko domaćih reklama.

Foto: Eugene Powers / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ali zbog rata na ovim prostorima Ana se sa porodicom seli najpre u Kejptaun u Južnoj Africi, gde je stekla diplomu iz glume.

Glumica je za srpske medije govorila o teškom periodu kada je sa porodicom morala da napusti svoju zemlju u potrazi sa boljim životom.

„Bilo je grozno. Tog marta 1999. avioni nisu poletali iz naše zemlje, putovali smo 16 sati do Budimpešte, gde su nam uzeli sve na carini. Kad smo stigli u Kejptaun, nismo imali ništa osim 1.000 maraka koje mi je mama stavila u džep od jakne. Imali smo za hotel, nismo poznavali nikog, nismo govorili jezik… To je priča za film. Ali odlučila sam da se spremim za audiciju na glumi već za avgust. Iako nisam govorila engleski, imala sam sreću da je klasa koju primaju morala da bude internacionalna i bila sam primljena“, prisetila se.

Foto: Eugene Powers / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Potom je dosta putovala, živela na tri kontinenta i u mnogim zemljama, uključujući i Nemačku, Englesku, Italiju, Austriju, a trenutno živi u Americi.

Radila je kao model za mnoge brendove poput Dove, BMW, Mercedes. Pojavila se u brojnim modnim časopisima, kao što su Cosmopolitan, Elle i Vogue.

Godine 2002. Ana se preselila u Njujork da bi nastavila s modelingom, ali naredne 2003. preselila se u Los Anđeles da bi se dalje bavila glumom. Shvatila je da je taj grad mesto za sve one koji bi da se ozbiljno bave ovim poslom.

Prvi televizijski angažman imala je u seriji „Dva i po muškarca“ gde je imala ljubavnu scenu sa Čarlijem Šinom. Tumačila je i u drugim poznatim ostvarenjima, poput „CSI: NY“, „CSI: Miami“, „Bones“, „Hawaii Five-O“, „Chemistry”.

Foto: D. Long / Zuma Press / Profimedia
Foto: Jason Kempin / Getty images / Profimedia

Ana se bavi i produkcijom i pisanjem stripova, ali i dizajnom nameštaja i humanitarnim radom.

Od 2009. do 2012. bila je udata za poznatog američkog plastičnog hirurga Randala Havorta.

Međutim, ono što malo ko zna jeste da je Anina rođaka naša legendarna glumica Jelisaveta Seka Sablić.

Marija Mladjen/ATAImages

U jednom intervjuu Ana Aleksander je govorila o svojim počecima i ulozi u filmu Radoša Bajića koji je prepoznao njen talenat.

„Čika Radoš, kako ga oduvek zovem, i njegova supruga Milena prijatelji su mojih roditelja. Bila sam dete kad je jednog dana pozvao moju mamu i pitao je da igram u filmu „Sekula se opet ženi“. U to vreme sam igrala basket i želela da stignem do ženske NBA lige. Ali mama je dozvolila i otišla sam na set. Sve mi je bilo tako prirodno i divno. Bila sam dete među našim najvećim filmskim zvezdama. Upoznala sam i Batu Živojinovića, kog sam obožavala. Sigurno se zbog tog snimanja i bavim glumom“, rekla je Ana Aleksander.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia

I tom prilikom je otkrila kako je njena majka zatražila mišljenje od Seke Sablić da li je njena njena ćerka talentovana za glumu.

„Privlačila me je ta sloboda izražavanja, pa pošto sam saznala da posle druge godine Četvrte gimnazije mogu da probam na prijemnom za glumu, to sam i uradila. Sećam se, mama je pozvala našu rođaku Seku Sablić da vidi jesam li za to“, otkrila je Ana, a potom otkrila da šta je legenda srpske kinematografije rekla.

„Meni ništa, ali mami je rekla da sam veoma talentovana i da nikome neće reći da mi je rođaka. Jer kad nekog guraš u nešto, možeš da mu uništiš život ako nije za to.“

Zatim je otkrila da li je sa Sekom u kontaktu.

„Nismo se videle šest godina i baš mi je žao. Ali prvi sledeći put kad dođem u Srbiju srešćemo se“, rekla je.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram