Ona je simbol francuske lepote, jednim potezom je razbesnela celu naciju, ali je odlučila da radi po svome

Leticija
Foto: GAFFIOT / STEPH / Visual / Profimedia

Na Pariskoj nedelji mode pojavila se i Leticija Kasta – simbol francuske lepote i jedno vreme simbol francuske slobode. Jednu stvar joj Francuzi ipak nisu oprostili.

Leticija se ovih dana pojavila na muškoj reviji Christian Dior Haute Couture za proleće/leto 2024. u Parizu.

Foto: Laurent VU / Sipa Press / Profimedia

Rođena je 11. maja 1978. i čuvena je francuska glumica i model.

Leta 1993, kad je imala 15 godina, bila je sa porodicom na plaži kada ju je primetio fotograf Pariske modne agencije Medison, prišao je i rekao njenim roditeljima da je dovedu u Pariz na kasting. Tamo ju je primetio Pol Marsijano, osnivač kuće Guess.

Mnogi modni kritičari bili su negativno nastrojeni prema Leticiji, jer je sa 169 cm bila ispod visine koja je potrebna za manekenstvo. Ipak, Marsijano joj je dao šansu i ona je postala lice njegove modne linije.

Bila je Victoria’s Secret anđeo od 1998. do 2000, pored Tajre Benks, Hajdi Klum, Karen Molder i Stefani Sejmur.

Pojavila se na više od 250 naslovnica popularnih časopisa kao što su Cosmopolitan, Vogue, Rolling Stone, Elle i Glamour, radila za najprestižnije dizajnerske kuće kao što su Ives Saint Laurent, Jean-Paul Gaultier, Chanel, Dior, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Vivienne Vestwood.

Foto: Calzedonia/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Godine 1999. Kasta je bila prva rangirana u nacionalnom istraživanju koje je radilo Francusko udruženje gradonačelnika, kada su birali ko bi trebalo da bude nov model za bistu Marijane, alegorijskog simbola Francuske Republike i oličenje slobode francuskog naroda, koja krasi svaku francusku gradsku kuću.

I 2000. ona je postala nova Marijana. Pre nje tu čast imale su Brižit Bardo i Katrin Denev.

Statua sa njenim likom krasila je značajne zgrade u Parizu, a njen lik se našao i na francuskim kovanicama.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia

Međutim, onda su se stvari gotovo preko noći promenile. Kasta je postala centar kontroverze kada su novine u Britaniji i Francuskoj objavile da se preselila u London – gde su niži porezi za bogataše.

Kastin otac izjavio je tada da je otišla u London iz profesionalnih razloga – u jednoj TV emisiji ona je rekla da je iznajmila stan u Londonu da bi bila blizu svog dečka. Francuski ministar unutrašnjih poslova govorio je o njoj na radiju, gde je upoređivao prednosti života u Francuskoj s nedostacima Londona, nakon što su politički protivnici iskoristili Kastino preseljenje u London kao priliku da kritikuju vladu.

Foto: Francois GUILLOT / AFP / Profimedia

Od 2016. godine Leticija je Unicef ambasadorka dobre volje. Udata je za Luja Garela i majka je četvoro dece.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram