Nova ispovest prve dame Ukrajine koja je potresla svet

Poznati 26. jul 202219:55 > 20:02
prva dama ukrajine
Foto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Olena Zelenska progovorila je za magazin Vogue o najstrašnijim mesecima svog života, od kada u njenoj Ukrajini traje sukob sa ruskim snagama.

Olena Zelenska (44), dugogodišnja komičarka koja je postala prva dama Ukrajine, nalazi se na novoj digitalnoj naslovnici magazina Vogue. Ona je pritom iskoristila globalnu platformu da istakne ruske zločine protiv svoje zemlje i pokazala žensko lice rata koji besni širom Ukrajine.

„Ovo su bili najstrašniji meseci mog života i života svakog Ukrajinca“, rekla je ona za Vogue.

„Iskreno, mislim da niko nije svestan kako smo se emotivno snašli. Radujemo se pobedi. Ne sumnjamo da ćemo pobediti. I to je ono što nas drži“, rekla je Zelenska.

I u profesionalnom i u privatnom životu Zelenska više voli da je iza scene. Uprkos tome, od izbora supruga Vladimira Zelenskog 2019. godine, a posebno od kada je Ukrajina u centru pažnje sveta, ona je dodatno gurnuta u prvi plan, pa i u kriznu diplomatiju.

Nepokolebljiva u svojoj podršci slobodi Ukrajine, priznala je da joj teško pada to što su sve pči uprte u nju, piše People.

Prošle nedelje Zelenska je odletela u Vašington da se sastane sa predsednikom Džoom Bajdenom i prvom damom Džil Bajden. Nakon sastanka ona je od Kongresa zatražila nešto što, kako kaže, inače nikada ne bi — oružje koje se ne bi koristilo za vođenje rata na tuđoj zemlji, već da se zaštiti sopstveni dom i pravo da se čovek probudi živ u tom domu.

I dok predsednik Zelenski ima zadatak za strategiju i mobilizaciju zemlje, Olena se fokusira na dobrobit i mentalno zdravlje Ukrajine. Ona je predvodnica inicijative za obuku o zaštiti mentalnog zdravlja kako bi najugorženiji dobili najbolju negu usled psiholoških trauma tokom ruskih napada.

Takođe, predsednik Zelenski je za Vogue rekao da ukrajinski uzori moraju da ostanu u zemlji.

„Ja to mogu da uradim za jedan deo našeg naroda, za značajan deo, ali za žene i decu, to što je moja žena ovde predstavlja primer. Verujem da ona igra veoma moćnu ulogu za Ukrajinu, za naše porodice i za naše žene.“

Od početka rata članovi porodice Zelenski bili su meta Rusije. Na pitanje kako se nose sa stresom, Zelenska je umorno rekla:

„Ne mogu o tome previše ozbiljno da razmišljam jer bih postala paranoična.“

U prvim mesecima, dok se porodica premeštala s jedne sigurne lokacije na drugu, Olenini dani bili su ispunjeni brigom za svoju decu, pomaganjem oko onlajn škole, pokušajima da im skrene pažnju sa rata.

Za to vreme ona i suprug su više puta bili razdvojeni iz bezbednosnih razloga.

Zelenski je o svojoj ženi rekao: „Naravno da je ona moja ljubav. Ali ona je i moj najveći prijatelj. Ona je takođe patriota i duboko voli Ukrajinu. I odlična je majka.“

BONUS VIDEO: Poznate žene koje izgledaju sve bolje kako stare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram