Najlepša arapska princeza ne nosi hidžab i bori se kao lavica

Foto:JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia/MARWAN NAAMANI / AFP / Profimedia

Najlepša arapska princeza koja živi po svojim pravilima.

Amira el Tavel (38) je jedna od najlepših i najslobodnijih žena arapskog sveta. Imala je samo 18 godina kada je upoznala 28 godina starije princa za kog se kasnije udala. Bila je među prvim ženama u Saudijskoj Arabiji koje su odbile da nose abaju, tradicionalnu žensku haljinu, a skinula je i hidžab. Tamošnja javnost, Amiru je i nakon razvoda od princa, i dalje naziva princezom.

Iako se prvi put srela sa princom El Valida Bin Talala u srednjoškolskim danima, tek nakon 7 godina od prvog susreta, ovaj par se venčao.

Princeza potiče iz srednje klase u Saudijskoj Arabiji, odrasla je sa majkom, bakom i dekom. Uspela je da završi fakultet u Njujorku, nakon čega se vratila u Saudijsku Arabiju i postala princeza.

Mlada, lepa i školovana, s izvrsnim znanjem engleskog jezika ubrzo je postala čelna osoba bin Talalove kraljevske dobrotvorne organizacije. Aktivno je učestvovala u projektima pomoći stanovništvu Pakistana i Somalije, ali najvažnije, aktivno se borila za veća prava žena u Saudijskoj Arabiji.

„Žene na zapadu bore se više od sto godina za svoja prava i još ih nisu do kraja postigle. A, žene u Saudijskoj Arabiji žive u društvu koje je vrlo konzervativno, ali polako ostvarujemo svoja prava i napredujemo“, rekla je Amira u jednom intervjuu.

U toj svojoj borbi za pravednijim položajem u društvu imala je i nesebičnu podršku svog supruga. Na kraju, i sama je dokazala da je samostalna i samostalna osoba kad se 2013. godine razvela.

Kao razlog zbog kog su se razveli, strani mediji su naveli to što princ nije želeo decu sa Amirom.

„To što sam bila princeza i što sam se udala za princa, promenilo je moje mladalačke snove o tome da ću jednog dana postati hirurg. No, život s princom dao mi je druge mogućnosti i nametnuo brojne obaveze. Ali, s titulom princeze nikad nisam postala drugačija osoba“, rekla je Amira.

Pet godina je živela samostalno, a onda se u 2018. udala za milijardera Khalifu Bin Butija al Muhairija, na privatnoj ceremoniji u Parizu.

Njen drugi suprug nije tako poznat u javnosti, a nije ni približno bogat kao princ. Muhairijeva imovina procenjuje se tek na oko milijardu dolara. Sa njim je dobila sina Zejada, a ovaj par i dalje živi u ljubavi, van očiju javnosti.

***

BONUS VIDEO: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kaazni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram