Na šta je Dragan Nikolić za vreme bombardovanja trošio novac zarađen od reklama

Foto: Zoran Lončarević

Voleo je da učini da ljudima bude dobro i na novac je tako gledao.

Radmila Stanković je autorka umetničke monografije “Gospodin mangup”, koja sadrži detalje iz života i karijere legendarnog glumca Dragana Nikolića. Biografija je nastala u dogovoru sa pokojnom Milenom Dravić, u želji da se o njemu prvi put na jednom mestu progovori kao o filmskom, pozorišnom i televizijskom glumcu.

„Ljudi ga vide kao šarmantnog, lepog, Krstaša, frajera. Mislim da ga je ta lagodna uloga dragog i lepog dugo pratila i da mu je prilično toga oduzela kada je reč o stvaralaštvu. Mi smo hteli da ova knjiga bude omaž ozbiljnom glumcu, koji se nikada nije žalio na to da li je bio vrednovan na pravi način“, rekla je pre nekoliko godina Stanković za Noizz.

Smisliti naslov knjige je bio poseban izazov, ali kada je Radmila predložila Mileni Dravić naziv, ona je rekla kako to baš liči na njega.

Milena Dravić i Dragan Nikolić
Milena Dravić i Dragan Nikolić Foto: Zoran Lončarević

„Njegovo biće je zaista bilo gospodsko. Gospodin je bio u maniru i načinu ponašanja, a mangup je bio u onome kako je umeo da napravi štos i što je voleo da se druži s mangupima iz kraja. On je umeo u bifeu Ateljea 212 da izvrće narodne pesme i da se svi smejemo. Pritom nikoga nikada nije uvredio“, rekla je autorka.

Upravo u bifeu Ateljea 212 su zajedno proveli NATO bombardovanje, a Nikolić je tada dobio i prvi veliki honorar od reklama za kafu.

„Od prvog dana do poslednjeg dana bombardovanja mi smo sedeli u bifeu, a on je donosio boksove cigareta i delio svima. Plaćao sve račune u bifeu, svakog dana. Kada sam mu govorila da prestane, odgovarao mi je: ‘Ćuti, Rajo, stigle pare od Grand kafe. Ma, nek ide.’ Voleo je da učini da ljudima bude dobro i na novac je tako gledao“, rekla je Radmila.

Kada su honorari u pitanju režiser Miroslav Lekić, koji je s njim radio seriju „Jagodići“, kaže da je on tada zaslužio dupli, ne zato što je bio samo sjajan glumac, nego zato što je bio pokretač celog tima. Ekipa je sjajno funkcionisala jer je on znao da je pokrene. Međutim, neke honorare nikad nije dobio, a umesto izvini, sačekao ga je bahat odnos.

Kada mu nije isplaćen honorar za film „Georgije ubiva aždahu“ doživeo je da mu reditelj Srđan Dragojević kaže da će mu dati trećinu, jer je toliko do njega, a da ostatak traži od druge dvojice tvoraca filma. Naravno, odbio je tih hiljadu evra, jer ga je to duboko povredilo.

Iako je o njemu bilo lako pisati, poslednjih godina svog života nije želeo da Radmili da intervju.

„Mi smo se dugo družili, ja sam znala šta misli o nekim ljudima, pa je on smatrao da je nečasno da to ne kaže u intervjuu, kad mi je već ranije rekao za stolom. Pritom nije bio konfliktna ličnost. Jednostavno sam znala da neće biti ništa od toga, ali sam ga razumela. Šta je njemu više trebalo? Niti neka uloga, a još manje vlast“, rekla je Stanković.

Bonus video: Robert de Niro – veliki glumac i oskarovac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram