Milena Dravić: Prvo Arena u Puli, a potom diploma fakulteta

Poznati 18. jan 202214:18
Milena Dravić
Foto: Коньков Александр,Мастюков Валенитн / TASS / Profimedia

“Ne znam kako vi, ali ja volim kavaljere, galantne tipove, dase. To su pravi muškarci. Ako ti taj priredi samo jedan dan, to vredi više nego pola nekog vašljivog života, mame mi”, reči su koje je Milena Dravić krajem prošlog veka izgovorila u kameru, a koje su nekoliko decenija kasnije opet pronašle put, ovog puta do neke nove, mlađe publike, svedočeći o vanvremenskom talentu glumice da tekst, koji je napisao Duško Radović, ovekoveči i u video formatu.

Godine 1958. Milena Dravić prvi put odlazi iz Beograda za Sarajevo kod tetke i tamo snima prvi film – „Vrata ostaju otvorena“.

„Odmah je bila zapažena, jer je imala nešto osobeno“, rekao je Zdravko Šotra jednom prilikom.

Na časove akademije nije stizala da ide, jer je, kako je tada Šotra izjavio, morala da snima filmove i onda su je izbacili.

„Šefica klase je predložila da ’Prekobrojna’, uloga za koju je dobila Arenu u Puli, bude priznata kao njen diplomski rad i tako ona više nije bila naturščik već školovana glumica“, napomenuo je on.

Blistava karijera i brojne nagrade

Glumila je u preko 100 filmskih ostvarenja, zajedno sa najvećim domaćim i holivudskim glumcima, a među onim naslovima koji kao sinonim nose njeno ime, svakako su “Prekobrojna”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Nije lako s muškarcima” i mnoge druge.

Upravo je zahvaljujući svojoj ulozi u filmu “Misterije organizma” otputovala na Kanski festival, gde je upoznala Džona Lenona, Joko Ono i Džeka Nikolsona.

Uporedo je igrala i u pozorištu, gde je ostvarila oko 70 uloga.

Sa suprugom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program “Obraz uz obraz”.

Gotovo da ne postoji domaće priznanje koje nije ponela, a karijeru su joj obeležile i brojne nagrade inostranih festivala. Dobričin prsten, Nagrada Žanka Stokić, Nagrada za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalna nagrada Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, sedam Pulskih arena, tri Statuete Ćuran i jedan Zlatni ćuran na Danima komedije, Statueta Joakim Vujić, Nagrada Pavle Vuisić i Nušićeva nagrada – samo su neka od najvećih priznanja koja krase njenu biografiju.

Odlazak dive kod njenog „kavaljera, galantnog tipa, dase“

Preminula je 14. oktobra 2018. godine, posle duge i teške bolesti. Nakon komemoracije održane u pozorištu u kome je najviše igrala, Zvezdara teatru, Milena je sahranjena 19. oktobra 2018. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sahranjena je upravo pored njenog „kavaljera, galantnog tipa, dase“.

Nekoliko meseci nakon njene smrti, objavljena je i monografija „Milena Dravić – Više od umetnosti“.

„Milena Dravić priča o svom detinjstvu, strahovima, sazrevanju, o svojoj glumi, glumcima i režiserima, o lepom i strašnom u životu na sceni i iza nje, o Draganu“, kratak je opis knjige o skoro šezdeset godina karijere.

Između ostalog, u knjizi se mogu naći i svedočenja brojnih umetnika sa domaće scene koji su imali prilike da sa Milenom rade tokom njene duge karijere.

„Milena Dravić je ime i prezime srpskog i jugoslovenskog filma, osmeh generacija i generacija koje su je volele u nezaboravnim ulogama, sa darom, toplinom i šarmom neponovljivim u nekom skorijem vremenu“, rekao je Dušan Kovačević svojevremeno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram