Mračna strana porodice Svarovski: Rat u carstvu kristala

Robert Buchbauer
Robert Buchbauer, Foto: Astrid Stawiarz / Getty images / Profimedia

Naizgled blještav i uglađen Svarovski svet krije priču dostojnu čuvene serije “Naslednici”.

Sedište Svarovski kristalnog carstva je blistavo koliko biste očekivali – ali sjaj ne može odvratiti pažnju od gorke porodične svađe oko budućnosti kompanije .

Poremećaj izazvan pandemijom u kombinaciji sa oštrom konkurencijom u Kini donosi i predviđanja da će profit kompanije Svarovski pasti za 30 odsto. Zbog toga su se pred tom, 125 godina starom kompanijom,  pojavile teške odluke o budućnosti.

Rat u porodici

Izvršni direktor Robert Buchbauer – pra-praunuk osnivača Daniela Svarovskog – ima plan koji uključuje otpuštanje 6.000 zaposlenih, zatvaranje 750 prodavnica i promenu sadržaja brenda.

Robert Buchbauer
Robert Buchbauer, Foto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Međutim, u ovoj ideji su mu se suprotstavili drugi članovi porodice – Pol, Nađa, Helmut i Gerhard Svarovski – koji su ga optužili da „upravlja brodom i namerno ide prema grebenu“.

Robert ima podršku većine akcionara, ali njegovi rivali (ostali članovi porodice) tvrde da imaju dovoljno akcija da iznude veto i da su spremni da idu na sud zbog toga. Dugoročno gledano, svi žele da Robert nestane iz kompanije.

Svarovski kristali su krasili odeću poznatih ličnosti poput Bijonse i Merilin Monro, a koristili su ih mnogi dizajneri, uključujući Kristijana Diora. Robert je ipak uveren da Svarovski gubi svoj sjaj kod klijenata.
Jednako sjajno blistaju i kristali konkurenata u Kini – za samo jedan odsto cene.

Ovoj, ionako pogubnoj konkurenciji, kaže Robert, pandemija je dodala „smanjenje prodaje u gigantskim razmerama“.

Predviđa se da će ukupni prihodi od kristala pasti za 30 odsto, sa 2,5 milijardi funti prošle godine na oko 1,7 milijardi funti ove godine.

„Zaustavite ga pre nego što ste ode niz vodu“

Ostali članovi klana uvereni su da se kupci koji su se već okrenuli jeftinijim konkurentima neće vratiti, ni na koji način.

Pol Svarovski, akcionar i bivši član izvršnog odbora, kaže da želi da zaustavi Robertove planove “pre nego što sve ode niz vodu”.

Pol Svarovski
Pol Svarovski, Foto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Pridružili su mu se Nađa Svarovski, članica izvršnog odbora, kao i njen otac Helmut i ujak Gerhard.

U industriji luksuzne robe, Svarovski je jedna od retkih firmi koje su u potpunosti u porodičnom vlasništvu, a pritom se vode kao ograničeno partnerstvo.

U početku je ovo bila korisna struktura za malog proizvođača, ali se sve strane slažu da sada predstavlja smetnju za međunarodne operacije vredne više milijardi evra.

Robert, koji je u aprilu prošle godine postao prvi generalni direktor Svarovskog, dobio je odobrenje akcionara za sopstveni predlog. Plan je dobio podršku članova porodice koji poseduju oko 80 odsto akcija.

Nađa, Helmut, Gerhard i Pol Svarovski i drugi su se usprotivili, rekavši da im otprilike 20 odsto akcija koje poseduju daje pravo veta. Oni su podneli zahtev za arbitražu, nadajući se da će Robertov potez biti poništen.

Ova porodična drama je već poljuljala odnose u porodici, a velike su šanse da će se to odraziti i na posao.

***
Bonus video: Poznate mame u borbi za staraljestvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram