Milena Gović: Najlepša detektivka koja je pokorila Holivud

Foto: Credit line: Jose Perez / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Srpkinja koja je osvojila svetsko platno.

Milena Gović (45) je glumica, pevačica, plesačica koju ste mogli da zapamtite po ulozi detektivke Nine Kasidi u seriji „Zakon i Red“. Ali, ono što možda niste znali o njoj, jeste da joj je otac bio Srbin, a majka ima škotsko – britansko poreklo.

Osim serija igrala je i u filmovima „Bad Behavior“, „In Love“, „A Novel Romance“.

Udata je za Dejvida Kornua – pisca, kompozitora i filmskog producenta, i u srećnom braku su već skoro 19 godina.

Osim zavidne karijere u filmskoj industriji, Milena ima i dobro obrazovanje. Srednju školu je završila kao najbolja u svojoj generaciji, a stekla je i dve diplome na Univerzitetu Centralne Oklahome.

Takođe, na fakultetu se bavila plesom, a ima i muzičko obrazovanje i svira violinu. Kao i u srednjoj školi, Milena je i na fakultetu diplomirala sa najboljim ocenama.

Da iver ne pada daleko od klade kada je njeno obrazovanje u pitanju pokazuje i činjenica da joj oboje roditelja imaju doktorske disertacije.

I njen otac dr Brus Majkl Gović kao i majka dr Merilin Grin Gović su pofesori muzike i predavali su na fakultetima. Konkretno, njen otac je predavao do smrti 1998. godine na Univerzitetu u Oklahomi, dok majka predaje solo pevanje na Univerzitetu Centralne Oklahome.

Takođe, nije jedilna u porodici koja je nasledila talenat za glumu i perfomans. Njena tetka, Milica Gović, je isto glumica i nastupa na Brodveju, ali je imala i nekoliko televizijskih i filmskih uloga.

Nakon diplomiranja, Milena se preselila u Njujork i već tada počinje da gradi karijeru uspešne glumice. U Njujorku se ističi raskošnim talentom za glumu, ples i muziku, pa se relativno brzo probija do čuvenog Brodveja, a odatle su uskoro počele da se nižu televizijske uloge. Prvo one epizodne i manje, a onda sve krupnije i značajnije.

Prvo značajnije televizijsko pojavljivanje joj je bila uloga Gabi u pilot epizodi serije „Love Monkey“, a potom je igrala prevarantkinju Kendi u seriji „Rescue Me“. Nakon još nekoliko televizijskih uloga usledila je saradnja sa producentom Dikom Volfom koji je kasnije producirao i kultnu seriju „Zakon i red“, a Milena mu je odmah bila na umu za ulogu lepe detektivke Nine Kesidi.

Ona se pridružila uigranoj ekipi serije u 17. sezonu 2006. godine. Milena je maestralno odigrala ulogu detektivke Nine Kesidi, ali se tu zadržala samo jednu sezonu, odnosno snimala je samo do 2007. godine.

Tih godina polako počinje sve više da se posvećuje režiji, a njeni režiserski prvenac „Privremeno“ pobrao je simpatije stroge njujorške filmske kritike.

Zanimljivo je da je 12 godina nakon saradnje sa Dikom Vulfom na seriji „Zakon i red“ koja joj je donela najveću prepoznatiljivost, ponovila saradnju sa njim. Naime, Milena je režirala i bila koprodcent serije „FBI“ dok je Dik producirao tu seriju.

***

BONUS VIDEO: Poznati na crvenom tepihu u Kanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram