Milan Marić nam je otkrio šta je najneprijatnije u snimanju intimnih scena u Srbiji – odgovor će vas zapanjiti

Milan Marić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šta je to koordinator intimnosti i zašto je potreban?

Srbija će uskoro dobiti prve koordinatore intimnosti koji će biti zaduženi da unaprede koncepciju erotskih scena u filmovima i serijama, ali i svih drugih koji potražuju bilo kakvu vrstu intimnog kontakta ili obnaživanja glumaca i glumica.

Tim povodom UN Woman je okupio glumca Milana Marića, doktorku Kristinu Brajović Car, reditelja Nikolu Ljucu i direktorku UN Woman u Srbiji Milenu Rikanović.

Pričajući o položaju i slici glumica u Srbiji, oni su naveli da je situacija vrlo nepovoljna i da je potreba za koordinatorima velika, posebno kako bi se jasno postavile granice tokom snimanja i samim tim osiguralo uzajamno poverenje. U vremenu kad je #MeToo pokret pokrenuo mnoga važna pitanja, koordinatori za intimnost postali su neophodni.

Milan Marić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Njegova uloga je izuzetno značajna. Sa koordinatorom bi svi koji učestvuju na stvaranju filma ili serije dobili priliku da daju pristanak za neku scenu, koju bi osmislili u dogovoru jedni s drugima. Pored toga, ta osoba bi mogla biti uključena od samog trenutka pisanja scenarija, što bi kreiranje scena u startu olakšalo.

Koordinator intimnosti se uvodi po preporuci Saveza psihoterapeuta Srbije, u saradnji sa umetnicima i uskoro se otvora upis, a edukacija će biti finansirana od strane UN Woman.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako su glumice najizloženije neprijatnostima na snimanjima scena seksa, i njihove kolege prolaze kroz nešto slično. Glumac Milan Marić je iz ličnog iskustva je naveo s kakvim se sve problemima susretao.

„To nije uvek iz loših namera, ali skoro uvek postoji neka neprijatna situacija gde se te scene prepuštaju glumcima da sami organizuju. Mi za taj dan imamo na radnom naređenju scenu seksa i moramo da je smislimo, što znači da će cela scena zavisiti od našeg senzibiliteta.“

On je istakao i da se tu postavlja pitanje šta je kome prihvatljivo i koliko glumac ili glumica smeju da odu daleko, ali da je baš zbog toga ceo taj proces jako iscrupljuć. Uvođenje koordinatora intimnosti bi sve to učinilo lakšim, razvilo bi osećaj sigurnosti i  ostavilo više prostora glumcima da zapravo rade svoj posao.

Pitali smo Milana Marića i kakvo je bilo njegovo lično iskustvo u snimanju intimnih scena. Rekao nam je da mu u karijeri nije bilo jednostavno da snima intimne scene, ali da se uvek trudi da ispoštuje snimajući dan. Nekad iz tog razloga nije mogao da ispolji nešto što bi govorilo u prilog lika, jer je nailazio na određenu vrstu prepreke ili stida, a te scene bi zapravo trebalo da izgledaju kao bilo koje druge sa dijalogom. I Milan Marić i reditelj Nikola Ljuca se ipak slažu u jednom – srpska kinematografija najčešće scene seksa ostavlja u sivoj zoni, gde glumci imaju po jednu do dve rečenica, a ostatak je improvizacija.

Milan Marić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Upravo to bi bilo olakšano uvođenjem koordinatora za intimnost. Kao što scene plesa imaju uvežbanu koreografiju, tako bi i ljubavne ili seksualne trebalo da budu osmišljene, unapred pripremljene tačke koje učvršćavaju odnos i poverenje među glumcima i režiserima, ali i daju prostor za izražavanje umetničke slobode.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Reditelj Nikola Ljuca se osvrnuo i na film „Vlažnost“ koji je sniman 2016. u kojem igra i Milan Marić, i naglasio da su intimne scene probane i detaljno pripremane pre snimanja, kako bi se izbegle psihološke, ali i umetničke i finansijske nezgode. Otkrio je da je na taj način stvorio jak odnos sa glumcima i publikom, koja je bila oduševljena filmom.

Koordinator intimnosti nije nepoznanica u svetu. U Americi postoji od 2017. i čini sastavni tim velikih produkcija kao što su HBO i Netflix, a od sledeće godine ga možemo očekivati u Srbiji.

Bonus video: Žena ženi nije vuk

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram