Komentari o telu Kamile Kabeljo u bikiniju su bolesni

Kamila Kabeljo, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Odvratni komentari o fotkama u bikiniju Kamile Kabeljo pokazuju koliko smo naučeni da mrzimo svoja tela.

Mnogima se srce steglo kada su videli gomilu komentara o Kamili Kabeljo, koja je fotkana na brodu u Italiji kako nosi slatki mali narandžasti bikini. Ona se, kako se činilo, odlično provodila na odmoru i naravno, nije ni trebalo da bude fotografisana. Trebalo bi da je ostave na miru da uživa, a ne da je paparaci love u nadi da će dobiti bikini snimak, ali to je drugi problem za neki drugi put.

Jedan komentar je glasio: „Upravo sam povratio u usta“, dok ju je drugi nazvao „odvratnom“. Nažalost, to nisu bile jedine negativne primedbe. Članak je prikupio skoro tri hiljade komentara, a većina se fokusirala na njen izgled.

Kamila Kabeljo, Foto: Pichichipixx / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pevačičin celulit je bio velika tema (jer vau, ne daj Bože žena, a kamoli slavna ličnost, ima celulit), a mnogi su se naizgled užasnuli što se ne usuđuje da ima savršeno glatke butine – „Dosta celulita da izoluje jednu celu kuću prosečne veličine. Fuj“ – glasio je jedan posebno gadan komentar. Opsesija činjenicom da ova žena ima celulit je zaista luda jer između 80 i 90 odsto žena ima celulit.

Kamila Kabeljo, Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Celulit je potpuno normalan deo ženske anatomije – takođe je normalno i ako ga nemate! I nešto je što je potpuno bezopasno… Nije postojala ni reč da se to definiše sve do 60-ih, kada je postao novi način da žene mrze svoje telo, a kompanije su videle novi način da zarade novac (kreme protiv celulita). Ogromna, ogromna većina žena ima celulit, pa, molim vas, može li društvo da prestane sa kricima užasa kad god nam se desi da bacimo pogled na normalno žensko telo?!

Kamila Kabeljo sa prijateljicama, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Šejmovanje nečijeg tela nikada nije bilo prihvatljivo, ali posebno sada, 2022. godine kada živimo sa toliko znanja i obrazovanja o šteti koju to nanosi samopouzadnju i samopoštovanju, čini se posebno zadrtim što se još uvek dešava – i to tako otvoreno.

Dakle, verujemo da treba da osvetlimo ovo bodišejmovanje i kritikovanje nečijeg izgleda, da ga javno osudimo i da ženama svuda stavimo do znanja da to nije u redu i da nije istina. Celulit je sasvim u redu, telesna masnoća je sasvim u redu i žensko telo (da, svako od njih, bez obzira na oblik ili veličinu) je u redu. Ali znate šta nije u redu? Komentarisanje tela drugih ljudi. To mora da se završi.

Kamila Kabeljo, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Takođe, hajde da priznamo činjenicu da Kamila Kabeljo – i svaka druga devojka na svetu – vredi više od samo svog izgleda. Svi smo mi zanimljiva, višestruka ljudska bića čija vrednost ne zavisi od toga koji broj se pojavljuje kada stanemo na vagu, koliko telesne masti imamo ili koliko je glatka zadnja strana naših nogu.

Kamila nikome ništa ne duguje. Ona ne duguje mršavo telo, telo bez celulita ili bilo šta drugo što ima veze sa svojim izgledom. A to važi i za svakog od nas, piše Glamour.

Foto: VEM / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram