Ko su srpske manekenke koje iskaču iz šablona

manekenke
Tamara Lazić, Marina Krtinić, Anđelka Tomašević Foto:INFphoto.com / INSTAR Images / Profimedia/Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia/Joe Alvarez / Wenn / Profimedia

Srpska modna scena bogata je prelepim devojkama koje su osvojile piste i kod nas i po svetu. Među njima, na sreću, ima i onih koje se ne uklapaju u tipične standarde lepote.

Anđelka Tomašević

Ova lepotica rođena je u Zubinom Potoku, odakle se preselila za Beograd, a pored toga što se bavi manekenstvom, studirala je turizam. Dva puta je predstavljala Srbiju u svetu – na izboru za Mis Zemlje 2013. na Filipinima i na izboru za Mis Univerzuma 2014.

Nakon toga se vinula u svetski modni svet i radila u Majamiju, Španiji, Italiji, Londonu.

Anđelka je prepoznatljiva po svojoj bujnoj crvenoj kosi koju ne viđamo često ni kod nas ni u svetu među manekenkama. Na pistama uglavnom gledamo brinete, crnke, plavuše, te se među svima njima Anđelka izdvaja kao pravo osveženje.

Marina Krtinić

Marina je jedna od naših najuspešnijih manekenki, pre svega zahvaljujući svom specifičnom izgledu. Ona ima neverovatnu moć transformacije i to joj je otvorilo mnoga vrata u svetskom modelingu. Put ju je odveo u Njujork odakle su je angažovali na velikim modnim događajima poput Nedelja mode.

Govorili su mnogi povodom jednog foto sešna da neverovatno podseća na Ledi Gagu, ali to je zapravo samo jedna strana njenog specifičnog izgleda.

Foto: Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia

Marina je veliku pažnju privukla i pre par godina kada je nosila reviju Saint Laurent u Parizu. Zbog upečatljivog autfita, sa sve šiškama preko očiju, ali i stava i hoda, Marina je podsetila na svetske rokenrol zvezde.

Jovana Krneta

Jovana je u svet mode ušla iz ljubavi, ali pored toga njega velika strast je i umetnost. Studirala je na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a 2017. je počela da se profesionalno bavi modelingom. Brz način života odveo ju je ka crtanju. Inspiracija joj, kako kaže, dolazi iz snova, brojnih putovanja, dela modne industrije i privatnog života.

Jovana se u svetu mode izdvaja i po specifičnoj kratkoj kosi, koja je njen zaštitni znak. Iako je u pojedinim fazama nosila i dužu kosu, dečaki friz je ipak njen pečat.

Anđelina Luković

Anđelina je naša prva plus sajz manekenka koja se smelo u svet mode upustila sa 72 kilograma na svojih 180 cm visine. Ona je tada pokazala kako manekenke nikako ne moraju da budu jako mršave.

Priznala je jednom prilikom da je kao i mnoge žene ponekad poželela da skine par kilograma viška, ali da joj je zapravo zdravlje na prvom mestu, uz redovne treninge.

Svetlana Šlapak

Ova devojka iz Obrenovca je zaljubljenica u japansku kulturu i odatle i potiče njen nadimak: Sumi. Rođena je sa albinizmom i slabovidošću. Kosa joj je kao detetu bila plava, a vremenom je postala snežno bela. Ima sivo-plave oči, bele trepavice i bele obrve tako da izgleda kao snežna princeza. Međutim, morala je da prođe dugačak put, koji je bio daleko od onog kakav zaslužuju princeze.

Kako su godine prolazile, Sumi je polako učila da prihvata sebe i svoj izgled. Prestala je da farba kosu, trepavice i obrve, prihvatila je beli štap kao pomagalo i odlučila je da obrne situaciju u svoju korist.

Postala je blogerka i počela je da piše o albinizmu.

“Na jednom času u srednjoj školi, profesorka nas je pitala šta bismo voleli da radimo. Ja sam rekla bih volela da budem manekenka. Ceo razred je prasnuo u smeh. Možda moj odgovor nije bio najbolji, ali profesorka mi je na to rekla Manekenke su mršave, lepe i visoke, a ti to nisi. Dobro pamtim te reči.”

Nekoliko godina kasnije, Sumi, ta ista devojka kojoj se razred smejao i koju je profesorka javno ponizila, pojavila se u italijanskom izdanju magazina Vogue.

Zahvaljujući ovom stavu, Sumi danas radi ono što voli. Na Instagramu je prati više od 64.000 ljudi, a ona nastavlja da podiže svest o albinizmu i edukuje ljude na temu različitosti. Osim toga, njen san je da otvori turističku i modnu agenciju za ljude koji su drugačiji.

BONUS VIDEO: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram