Kardiolog odgovara: Da li je Keri mogla da spasi Zverku

seks i grad
Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Unpred se izvinjavamo zbog spojlera svima koji još nisu odgledali prve dve epizode novog Seks i grada. Prilično surovi rasplet u nastavku serije naveo je mnoge na pitanje – da li je Keri mogla da spasi Zverku tako što bi pozvala hitnu pomoć?

Na sajtu Vulture.com poželeli su da ispitaju, uz pomoć kardiologa, šta se zapravo desilo i da li je Zverka mogao da preživi, odnosno da li je Keri mogla da ga spasi.

And Just Like That
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Kako navode, Zverka je srčani napad dobio tačno u 38:40 minutu epizode nakon što je trčao na pokretnoj traci i poslao poruku Keri da bi mogli da otputuju.

Potom Zverka odlazi pod tuš, gde mu telefon ispada u vodu, on pada na pod, hvata se za levo rame, a u 39:20 Keri primećuje njegovu poruku i pokušava da ode kući.

Ona se tada nalazi na 16 minuta vožnje od njihovog doma na Petoj aveniji, a noću u tom delu nema gužve. Okvirno može se reći da je Keri kući došla pola sata nakon što je Zverka doživeo napad.

Ona otvara vrata u 40. minutu kada ga zatiče na podu kupatila. On je tada čak otvorio oči, s tim što ona stoji šokirana i paralisana. U tačno 41:17 ona konačno uspeva da se pribere, ali sve što radi je da ga stavlja na bok dok je on dopola pod tušem, vičući njegovo ime i ljubeći ga.

U 41:51 Keri prihvata da je on mrtav uprkos tome što su na osam minuta vožnje od čuvene bolnice Lenox Hill.

Ova scena zasmetala je mnogim fanovima serije jer veruju da je sve moglo drugačije, odnosno da je Keri mogla da spasi Zverku da je odreagovala drugačije. Kardiolog Danijel Luger sa Univerzitetskog medicinskog centra u Čikagu pokušao je da odgovori ko je odgovoran za Zverkinu smrt – Keri, traka za trčanje, sam Zverka ili Đavo lično, tj. šta bi moglo da se zaista desi da se ovakva scena odigrala u realnom životu (što priznajemo zvuči čudno, jer serija nije realan život).

dnevni horoskop
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Budući da je Zverka imao istoriju srčanih bolesti i pije nitroglicerin, dr Luger kaže da taj lek zaista služi za bolju cirkulaciju i protiv začepljenja krvnih sudova s čim je Zverka imao problema.

„Ipak, to ne mora da znači i prevenciju za srčani udar, već se koristi za tretiranje simptoma. Ako niste direktno ugroženi, ali imate bolove u grudima, ovaj lek ublažava te simotome. U slučaju srčanog napada, on može malo da pomogne, ali ne i da ga spreči.“

Doktor napominje i da svakako nije dobro to što je Zverka pre trčanja na traci pušio tompus. Doktor napominje i da je srčani napad nakon pola sata trčanja na traci mogao da izazove manjak cirkulacije do srca jer se krv povukla u noge.

„Nije nerealno da osoba može da doživi srčani napad posle vežbanja, te zato pacijenti treba da znaju svoje rizike“, kaže doktor i ističe da je svakako loše to se Zverka nije čuvao, već je redovno uživao u koktelima, cigarama, jakoj hrani.

Doktor je napomenuo i da je izgledno da je ovaj popularni lik u seriji mogao i dalje da bude svestan nakon pola sata od napada, tj. kad je Keri stigla do njega.

A da li bi imalo značaja da je ona pozvala hitnu pomoć?

„Apsolutno. To je njena krivica jer je svakako je postojala šansa da preživi da je stigao do bolnice, budući da je i dalje bio svestan. Ljudi više ne umiru tek tako od srčanog udara, pre svega ako dođu do bolnice ili ako im se pruži pomoć.“

Pritom, doktor napominje da je bilo šanse i nakon što je Zverka navodno umro Keri na rukama.

„Mozak može da preživi oko tri minuta bez kiseoniika. Zato je Keri trebalo da odmah počne sa oživljavanjem, čim je izgubio svest i puls. Trebalo je da pozove hitnu pomoć i da počne oživljavanje. Uz masažu srca možete da ponovo uspostavite cirkulaciju do mozga i drugih vitalnih organa, a dalje bi lekari preuzeli“, kaže doktor i zaljučuje da je Zverka svakako kriv za narušeno zdravlje zbog rizičnog načina žibota, ali da nije morao da umre da je Keri probala da ga oživi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Poznate Lepotice i Zveri