Kako danas izgleda prelepa Jagodinka Simonović iz „Varljivog leta“

jagodinka simonović
Foto: Promo

Imala je 27 godina kada je snimila kultne scene sa Slavkom Štimcem.

Sećamo se svi čuvenog filma „Varljivo leto ’68“ i scene u kojoj Slavko Štimac uzdiše za Jagodinkom Simonović. Lepu pekarku igrala je Dragana Varagić, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica i rediteljka.

Rođena je 7. aprila 1957. godine u Kraljevu. Od početka devedesetih godina prošlog veka živela je i radila u Kanadi. Godine 2012. vratila se u Beograd, gde danas živi i radi. Udata je za karikaturistu Dušana Petričića sa kojim ima ćerku Mihailu.

Ljubav prema glumi osetila je još kao član dramske sekcije u Domu pionira. To ju je inspirisalo da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, te da se potpuno posveti tom vidu umetnosti. Prve uloge dobila je na drugoj i trećoj godini fakulteta, a od četvrte godine je bila član Narodnog pozorišta u Beogradu. Do početka devedesetih, glumila je u mnogim predstavama, filmovima i serijama, ali joj je najveću popularnost donela Jagodinka Simonović u „Varljivom letu 68.“.

Glumica je u jednom intervjuu kazala da je svoju ulogu u ovom filmu sama birala, te da je od Paskaljevića samo tražila da Jagodinka peva meksikansku pesmu i ima niški akcenat. Za Štimca je kazala da je veliki glumac i odličan drug, te da je s njim bilo lako snimati.

Odlazak u Kanadu nije prekinuo glumačku karijeru. Upravo suprotno, Dragana je nastavila da glumi u pozorištima, a tu se prvi put ostvarila i u ulozi reditelja. Magistrirala je na Univerzitetu u Torontu (University of Toronto), te radila kao predavač na univerzitetima Vindzor (University of Windsor) i Dalhauzi (Dalhousie University).

Glumu i režiju je predavala na Univerzitetu u Otavi (Ottawa University), a radila je i kao gostujući profesor na Nacionalnoj filmskoj i pozorišnoj akademiji (Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera ) u Lođu, piše biografija.org.

Jednom prilikom, na pitanje novinara kako to da su ona i suprug odlučili da početkom devedesetih godina napuste Jugoslaviju i da se otisnu u nepoznato, glumica je odgovorila da je oduvek bila „čergarka u duši“, a s obzirom na to da su i ona i suprug samostalni umetnici, nije bilo teško da prelome i odu u Kanadu.

Godinama kasnije su se vratili u Beograd, gde Dragana od 2012. godine predaje glumu na Akademiji umetnosti.

BONUS VIDEO: Madona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram