Jedina spona koja povezuje Kejt Midlton i Megan Markl na sahrani kraljice

Foto: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia, EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Vidite li šta im je zajedničko?

Megan Markl pridružila se kraljevskoj porodici u Vestminsterskoj opatiji kako bi se oprostila od kraljice.

Vojvotkinja od Saseksa je u istorijsku zgradu stigla automobilom sa groficom od Veseksa, dok je njen suprug princ Hari šetao u povorci iza bakinog kovčega.

Megan je bila obučena u crno i nosila je par bisernih minđuša čime je odala počast kraljici, koja je obožavala bisere.

Foto: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia

Takav izbor nakita nije slučajan. Beli biseri su nakit koji kraljevska porodica zvanično nosi tokom perioda žalosti.

Često se nazivaju „nakitom žalosti“, a to datira još iz vladavine kraljice Viktorije.

Nakon smrti svog supruga, princa Alberta, kraljica Viktorija je nosila crno 40 godina u znak počasti. Jedini nakit koji je nosila bio je crn ili bezbojan, a često je birala upravo niske bisera. Smatralo se da su biseri simboli suza.

Foto: WPA-Pool/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Lesli Fild, koja je ekspertkinja za kraljevski nakit, rekla je da su biseri tradicionalni za kraljice već hiljadu godina – nikada nije postojala kraljica koja nije nosila bisere.

„Bili su retki, lepi i sjajni – i što ih više nosite, postaju sjajniji“, rekla je. Tradicija se nastavila među kraljevskom porodicom tokom godina, uključujući i sahranu kraljičinog supruga, princa Filipa, u aprilu 2021. Kraljica je odala počast svom mužu noseći bisernu ogrlicu od tri niti i odgovarajuće minđuše.

Elizabeta II je takođe odlučila da nosi bisere na sahrani princeze Dajane, princeze Margarete i kralja Džordža VI. Kejt Midlton je za sahranu kraljice Elizabete II odabrala elegantni crni kostim i crni šešir sa mrežicom.

Ona je nosila japansku ogrlicu od bisera koju joj je poklonila kraljica. U pitanju je troslojni biserni lanac sa velikim kamenom u sredini. Princeza je takođe nosila biserne minđuše kao i Megan.

Foto: Matt Crossick / PA Images / Profimedia

Megan je ranije toplo govorila o svom odnosu sa kraljicom, rekavši da je baka njenog muža uvek bila ljupka prema njoj.

Nakon kraljevskog venčanja 2018. godine, kraljica je pozvala Megan da joj se pridruži u Česteru. Novoj vojvotkinji je to bila prva poseta bez Harija, i moglo se videti kako prima savete i smernice od kraljice.

Kraljica joj je tada poklonila par zapanjujućih dijamanta i bisernih minđuša. Megan je nosila minđuše na komemoraciji u Vestminsteru i u danima nakon kraljičine smrti.

***

Bonus video: Zvezde „zaleđene“ u vremenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram