Jedina Ruskinja koja se usudila da sedi na reviji u Parizu

Foto: Jana Call me J/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Slavne žene iz Rusije, manekenke, dizajnerke i influenserke, nestale su iz prvih redova na Nedelji mode u Parizu, nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu. Mnogi modni brendovi se sada kritikuju zbog veza sa "ruskim novcem. Ipak, jedna Ruskinja se ipak pojavila na glamuroznim revijama, uprkos svemu - Marija Šarapova.

Čini se da su mnoge ruske zvezde odbile pozive za prestižne revije i napustile su prve redove revija na Nedelji mode u Parizu.

Uticajne žene sveta mode iz Rusije, kao što su Irina Šajk i Natalija Vodjanova, nisu došle u Pariz, a na Instagramu su osudile rat u Ukrajini.

Samo bivša prva teniserka sveta Marija Šarapova, hrabro se odvažila na put u francusku prestonicu. Ona je viđena na revijama Chloe i Dior.

Foto: UK Team / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za obe revije, Marija je odabrala sličan autfit, pa je nosila mantile s potpisom modnih kuća Chloe i Dior, kao i crne duže čizme.

Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U modnom svetu, pojavila su se pitanja vezana za bliske veze između užeg kruga ruskih modnih poklonika i bogatih oligarha – koji su ili navedeni na međunarodnim listama sankcija ili su bliski sa Putinom.

Bivša žena Romana Abramoviča, Daša Žukova, vodila je sopstvenu modnu liniju i ostala je glavna urednica avangardnog modnog časopisa POP. A Uljana Sergenko, uticajna ruska modna kreatorka, bila je udata za Danila Hačaturova, tajkuna kojeg su SAD sankcionisale 2018.

U međuvremenu, Ruskinje prave javni otklon od Putinovih poteza. Najpoznatija ruska manekenka Irina Šajk u ponedeljak se oglasila na Instagramu sa slikom znaka mira, izražavajući svoju podršku narodu Ukrajine.

Natalija Vodianova je napisala: „Kao majka, srcem stojim uz sve majke koje pate od posledica nedavnih događaja u Ukrajini. Žene će biti te koje će nositi najveći teret ovog sukoba i želim da znaju da nisu same. Ne mogu pomoći sama, ali kao zajednica možemo mnogo da uradimo. Navešću organizacije kojima možete donirati da pomognu i kojima ću ja donirati“.

***

Bonus video: Luvr – najveći muzej na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram