Ivan Miljković 24 godine ljubi ženu koja je u svom poslu i uspešna i poznata – a nigde se ne pojavljuje s njim

Ivan Miljković Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Karijeru je nastavila da gradi i u Cirihu u koji se preselila sa porodicom.

Proslavljeni srpski odbojkaš Ivan Miljković (44) u svojoj blistavoj karijeri ređao je uspehe kao na traci, a veliku podršku uvek je imao od žene koju voli više od dve decenije – umetnice Željke Mićanović Miljković. Kruna njihove ljubavi je troje dece – dve ćerke i sin. Na ludi kamen su stali 2008. godine, nakon skoro devet godina zabavljanja, a kum na venčanju im je bio odbojkaš Andrija Gerić.

Željka se u mnogo čemu razlikuje od većine žena sportista i ruši predrasude da su one uvek u senci uspeha svojih muževa, da ih samo prate na utakmicama i da su poznate samo kao supruge.

Željka Mićanović Miljković je multimedijalna umetnica koja stvara autentični svet kroz prikaze, prizore i prozire crpeći snagu i razigranost iz sveta detinjstva.

Ona objašnjava da je „prozir“ njena kovanica, odnosno igra reči.

– Prozor, Prizor… Prozir. Igra reči i na kraju kovanica. Prozor kao pogled i ka unutra i ka spolja. Izložba je Prizor, a sve je prozračno, i zato Prozir, rekla je u intervjuu za Blic.

Rođena je u Tuzli, a nakon preseljenja u Beograd gde je završila gimnaziju, studije je nastavila u Italiji. Fakultetsku diplomu stekla je na Akademiji lepih umetnosti, na katedri Umetničke grafike u italijanskom gradu Maćerata 2008.

Ali, tu ne staje sa obrazovanjem i radom na sebi.

Godinu dana kasnije, magistrirala je na Evropskom institutu za dizajn u Rimu, na odseku Show Stylist. Od 2010. godine vodi umetnički atelje „Prozor“, a 2022. godine predstavila se izložbom pod nazivom „Prozir“ u Maloj galeriji ULUPUDS-a, čiji je redovni član od 2009. godine.

Željka već nekoliko godina živi i radi u Cirihu gde ima i svoj atelje ŽeM.

Kako kaže, inspiraciju za većinu svog rada crpi iz uticaja kulturnih pejzaža u kojima je živela.

„Svaki rad je memorabilija mesta u kojima sam živela stavljena u različite vizuelne narative i forme. Stalno kretanje je postalo izvor za moj rad u fotografiji, slikarstvu, štampi, primenjenoj i video umetnosti“, rekla je ona i nastavila:

„Radeći sa različitih tehnikama i materijalima nastavila sam da ponovo otkrivam lična osećanja materijalizujući ih u predmete, odeću i kućni dekor, što je pokrenulo brend „Žem“.

Njen umetnički jezik je veoma praktičan.

„Manualna strana razumevanja tkanina, tehnika i metoda oblikovala je moje interesovanje za studije kaligrafije i ilustracije. Rad na eksperimentalnim i umetničkim knjigama objedinjuje tradicionalni rad na štampariji i nežno ženstveno priprovedanje.“

Prema njenim rečima, koncept dekonstrukcije može biti njen umetnički iskaz.

„Poslednje godine protekle su u balansiranju između užurbanog Istanbula i utemeljenije Ankare. Sada sam stekla rutinu u sređenom Cirihu dok sam istovremeno završavala doktorsku disertaciju u Novom Sadu. Stoga će potraga za univerzalnim jezikom koji će razbiti kulturne barijere i povezati unutrašnji i spoljni svet sigurno nastaviti da se uzdiže kao moja najveća lična motivacija i umetnički motiv“, zaključuje Željka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram