Istina o Sofiji koja je objavila rat najvećim svetskim moćnicima

Foto:Screenshot/Instagram/sophiakianni

Nova Greta Tunberg.

Sofija Kiani je iransko-američka klimatska aktivistkinja koja studira nauku, tehnologiju i društvo na Univerzitetu Stanford. Ona je osnivačica i izvršna direktorka „Climate Cardinals“, međunarodne neprofitne organizacije sa 8.000 volontera u preko 40 zemalja koji rade na prevođenju klimatskih informacija na više od 100 jezika. Sofija takođe predstavlja Sjedinjene Države kao najmlađa članica prve savetodavne grupe Ujedinjenih nacija za mlade o klimatskim promenama.

Foto: Kimberly White / Getty images / Profimedia

Ova 20-godišnja devojka živi sa svojom majkom, ocem, mlađom sestrom u Meklinu u Virdžiniji, a tvrdi da je tetka odgovorna za put koji je izabrala.

„Moja najveća inspiracija je moja tetka koja je došla u Ameriku iz Irana sa 17 godina ne znajući engleski. Cela moja porodica je sastavljena od prve generacije imigranata koji su toliko naporno radili da bi imali uspešan život u Sjedinjenim Državama. Svaki dan podsećam sebe na to kolike su njihove žrtve bile i zbog toga želim da ih učinim ponosnima.“

Njena strast za zalaganjem za životnu sredinu počela je nakon što je videla razorni efekat koji zagađenje ima na Iran koji je domovina njenih roditelja.

„Roditelji su mi od malih nogu usađivali važnost vraćanja svojoj zajednici – uvek su govorili da bi bili ponosniji kada bi znali da sam napravila neku promenu u svetu nego da dobijem otmen posao ili prestižna priznanja. Jezik, novac i obrazovanje ne bi trebalo da budu prepreka uspehu.“

Govorila je i inspirisala mlade na univerzitetima širom zemlje i bila je glavna govornica na događajima koji se tiču klimatskih promena.

O Sofijinom aktivizmu su pisale najveće novinske kuće uključujući „Forbs“, „CNN“, „The Guardian“, „CNBC“, a našla se i na naslovnoj strani „The Washington Post“-a.

Uprkos njenom aktivizmu mnogi Sofiju napadaju da je hipokrit jer često drži govore o brzoj modi, a redovno nosi Nike patike i Gucci komade.

Takođe, ide na konferencije širom sveta, pa samim tim redovno putuje avionom i ostavlja veliki karbonski otisak.

***

Bonus video: Hana Selimović o golotinji u filmovima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram