Grandiozni život i misteriozna smrt Džesike Savić

džesika savić
Foto:IFA Film / United Archives / Profimedia; Promo

I danas 40 godina od smrti, Džesika Savić je, uprkos brojnim kontroverzama, ostala upamćena kao jedna od najpopularnijih voditeljki svog vremena. Dobila je mnoga priznanja za svoj TV rad, u njoj su mnogi videli uzor i divili se njenoj želji da uspe u profesiji u kojoj dominiraju muškarci.

Njen život ukratko izgleda kao holivudski film – bila je prva žena među voditeljima noćnih vesti na NBC, četiri puta je dobila Emi nagradu, zalagala se da žene na TV imaju isti tretman kao muškarci, kažnjavali su je zbog ambicije, onda je usledio skandal u uživo vestima zbog sumnje da se drogira, a umrla je misteriozno, pa se pričalo da je ubijena.

Džesika Savić je rođena 1. februara 1947. u Kenet skveru u Pensilvaniji kao najstarija ćerka Dejvida Savića, trgovca odećom, i Florens Spadoni, medicinske sestre. Čini se da je odmalena bila u centru pažnje jer je navodno prve reči izgovorila sa osam meseci.

Svoju ranu strast prema medijima pripisala je ocu, koji je insistirao da u razgovorima tokom večere fokus bude na aktuelnim događajima. Očeva smrt kad je imala 12 godina je dramatično uticala na Džesikin život. Majka je potom decu preselila u Nju Džersi gde je Džesika pošla u srednju školu i usput počela da radi na lokalnom radiju. Otkrila je svoju strast i postala prva žena u regionu koja je redovno bila u etru.

Posle škole je pohađala koledž Itaka, gde je 1968. godine stekla diplomu iz komunikacija. Već tokom studija su je odbili u radio stanici u kampusu jer – nije bilo mesta za žene. Ali nju to nije blokiralo. Brzo se požalila nadležnima i dobila poziciju, mada je potom i otpuštena zbog propusta, koji inače i nije bio u njenom opisu posla.

Onda se Džesika okušala kao DJ i brzo postala popularna, a radila je i kao model da bi finansirala svoje obrazovanje. Ubrzo nakon diplome zaposlila se na radiju VCBS, a onda i na CBS, gde je od 1970. do 1972. bila reporterka i vikend voditeljka.

Snimatelji odbijali da rade s njom jer je žensko

Već u startu snimatelji nisu hteli da rade sa njom – jer je bila žensko. Tek kada se povredila tokom jednog izveštavanja, konačno je dobila priznanje kolega.

Od 1972. počela je da radi u Filadelfiji, isključivo kao vikend voditeljka i nikada joj nije bilo dozvoljeno da bude u udarnom terminu. Takva privilegija bila je samo za muškarce. Zanimljivo je da je onda završila policijski trening kurs, te snimila seriju o silovanju koja je uticala na promenu zakona i osvojila nagradu 1974.

Za Džesiku su potom govorili da je imala moć da eliminiše razdvojenost između sebe i publike, da je malo ko kao ona čitao sa telepromptera tako uverljivo, kao da direktno razgovara sa gledaocem, ali u branši je nisu voleli jer je bila žena, i to lepa žena.

Gubitak bebe i samoubistvo muža

Godine 1977. Džesika je počela da radi za NBC News, kao dopisnica iz Vašingtona za Senat i voditeljka nedeljnih vesti uveče. Uporedo sa probojem u karijeri ona se udala za direktora oglašavanja u Filadelfiji, Melvina Korna, a ubrzo potom posle razvoda se udala za Donalda Rolija Pejna, ginekologa iz Vašingtona. Nažalost, četiri meseca nakon svadbe Džesika je doživela pobačaj, a onda je i njen muž izvršio samoubistvo jer je saznao da ima neizlečivu bolest.

Tada je ona rešila da pređe u NBC odsek u Njujorku. Od tragičnih događaja koji su joj se desili pokušala je da se spase napredovanjem u karijeri, ali ujedno je upala u kandže droge.

Skandal u programu uživo zbog droge i misteriozna smrt

Usledio je skandal 3. oktobra 1983. godine u programu uživo kada je bilo očito da je drogirana. Govorilo se da će ubrzo umreti ako ne ode na lečenje.

Samo 20 dana kasnije ona je večerala sa Martinom Fišbejnom, potpredsednikom Njujork Posta, nakon čega su krenuli kući kolima. Doživeli su nesreću i oboje poginuli. I odmah je počelo da se spekuliše da je sve zbog njenih loših navika, zbog droge i alkohola, ali ispostavilo se da nije tako i da je Džesika pokušavala da ostane trezna. Takođe, ovaj događaj je kod mnogih probudio sumnju da je ona zapravo ubijena, iako je zvanična verzija da se nesreća desila zbog lošeg vremena na kritičnom delu saobraćajnice.

I danas 40 godina kasnije, Džesika Savić je, uprkos brojnim kontroverzama, ostala upamćena kao jedna od najpopularnijih voditeljki svog vremena. Dobila je mnoga priznanja za svoj TV rad, između ostalog, četiri Emija. Mnogi su u Džesiki videli uzor za ženski pokret i divili se njenoj želji da uspe u profesiji u kojoj dominiraju muškarci.

I kako je jednom rečeno, ona je oličenje najgoreg straha od toga kako je biti žena u medijima. Želela je više, dobila je više i patila je zbog toga.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram