Prve dame domaće televizije: Lomile su srca milionima Jugoslovena, jednoj je posvećen čuveni hit, a samo jedna je i dalje s nama

Foto: Stevan Kragujević/Wikipedia; Stevan Kragujević/Wikipedia; Miomir Magdevski/Wikimedia Commons; Zoran Lončarević

Kada se pomene televizija, mi se odmah setimo prvih pravih TV dama - one su 4 TV dive, 4 učiteljice dikcije – 4 žene čija imena počinju na D.

Televizija je danas lako dostupna, pristupačna, tako obična i za mlađe generacije gotovo prevaziđena. Zato je važno podsećati se žena čiji glas, stas i stil može da nas natera da spontano ustanemo.

Dušanka Kalanj

Dušanka Kalanj Foto: Stevan Kragujević/Wikipedia

Dušanka Kalanj bila je „prva dama Dnevnika“ i najlepša Beograđanka tog vremena. Muškarci su je opsedali, a ona je ostala sama.

Njenom stavu, glasu, dikciji i rečima danas se dive pojedine mlade kolege, a koliko je se zapravo sećamo?

Dušanka Kalanj rođena je oktobra 1934. u Šibeniku. Njeni roditelji bili su poreklom iz Dalmatinske zagore, a Dušanka se školovala u gradu u kojem je i rođena – sve do studija. Skromni roditelji učili su je pravim vrednostima i usadili su joj ljubav prema umetnosti i obrazovanju. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Beogradu.

Tih pedesetih godina, Dušanka je koračala Beogradom odvažno, držeći se aristokratski i oduševljavajući sve prolaznike svojom lepotom. U moru onih koji su joj svakodnevno prilazili na ulici i pokušavali da budu u centru njene pažnje bar na tren bio je i čuveni reditelj Radivoje Lola Đukić.

Preminula u martu 2010.

Danka Novović

Danka Novović Foto: Printscreen/RTS

Danka je bila legendarna voditeljka Televizije Beograd. Rođena je u Prokuplju 1944, a osvajala je srca miliona Jugoslovena svojom harizmom, autentičnošću i originalnošću. Na Televiziji Beograd je radila od njenog osnivanja 1958. Otmenim držanjem, posebnom dikcijom i bojom glasa obeležila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji, a ostala je poznata i mnogo godina posle odlaska sa malih ekrana.

Priča o zaljubljenosti Tome Zdravkovića u Danku Novović prenosila se godinama. A jedan njegov gest je to i dokazao. Jedan od najvećih legendi ne samo srpske, već i balkanske muzike, posvatio joj je pesmu „Danka“.

Danka je preminula 2019.

Dunja Fingevald Puletić

Dunja Lango Foto: Stevan Kragujević/Wikipedia

Dunja Figenvald Puletić, poznatija kao Dunja Lango, bila je jedna od najpoznatijih voditeljki, spikerki i novinarki televizijskog prostora nekadašnje Jugoslavije.

Radila je kao spikerka na RTV Beograd (današnji RTS) od 1967, pa do penzionisanja 1999. Šestostruka je dobitnica novinarske nagrade Gordana Boneti, namenjene najboljim radio i televizijskim spikerima na području Jugoslavije, dobitnica pet „Oskara popularnosti” magazina TV revija. Godine 1981. dodeljeno joj je priznanje „umetnik-voditelj Srbije”. Majka je glumaca Istoka i Srne Lango.

Dunja je preminula u novembru 2015.

Dina Čolić

Dina Čolić Foto: Zoran Lončarević

Dina Čolić Anđelković počela je karijeru na Studiju B kao studentkinja. Kada je završila istoriju umetnosti, nameravala je da ostavi mikrofon. A onda je Radio Beograd objavio konkurs i njen otac joj je rekao da se prijavi. Ona se pre gotovo dve decenije povukla iz televizijskog života i otišla u penziju, a danas nekada omiljena novinarka i voditeljka živi sa svojom porodicom daleko od javnog života.

Autorka i voditeljka brojnih radio i TV emisija, sinonim jezičke kulture, prefinjenosti, stila, i nezaboravnog ženskog alta, kako je o njoj zapisano u „Leksikonu Ju mitologije“, retko se pojavljuje u javnosti. I dalje pleni šarmom i dikcijom, u osmoj deceniji blista prirodnom lepotom.

Kako sama kaže, na YouTubeu nalazi sve što u zvaničnim medijima ne postoji. Ostavila je autorski pečat u brojnim serijalima „Krajem nedelje“, „Bliski susreti“, „Nedeljno popodne“…

„Nije moje da prosuđujem, ali nekad je sve bilo drugačije. U svim branšama su postojali mnogo stroži kriterijumi i svi su bili profesionalci. Znalo se ko može pred mikrofon, ispred kamere, kako se obući za jutarnji, a kako za popodnevni i večernji program. Znalo se kako se obraća sagovorniku. Postojao je sistem vrednosti, stati pred mikrofon i kameru bila je ogromna odgovornost, jer voditelj i novinar, kao javna ličnost, nije samo prenosio informaciju, nego je svojom kulturom govora, obrazovanjem, ponašanjem, odevanjem, imao i edukativnu ulogu. Bilo je to neko drugo vreme. Vreme u kome su bili drugačiji lekari, pravnici, inženjeri… I vozači autobusa su bili drugačiji“, izjavila je prošle godine Dina za Novosti.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram