Glumica skinula brus: Neću ga više nositi, nikad, nikad

Džilian Anderson
Džilian Anderson, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Slavna glumica, aktivistkinja za prava žena i buntovnica, javno je progovorila o jednoj od poslednjih tabu tema - nošenju neudobnih grudnjaka.

Uoči odlaska na snimanje Šoutajmovog TV serijala „Prve dame” u kojem joj je pripala uloga Elenor Ruzvelt, supruge američkog predsednika Frenklina D. Ruzvelta i najdugovečnije prve dame Amerike, koja je u Beloj kući stanovala od 1933. do 1945, glumica Džilijan Anderson odlučila je da se javno obračuna sa jednim od najomraženijih predmeta iz svoje garderobe.

„Neću ga više nositi, nikad, ali baš nikad, makar mi se grudi obesile do pupka!” – izjavila je umirući od smeha u videoporuci objavljenoj na društvenim mrežama. Njeno zbogom grudnjaku njoj je, pojasnila je, najlepši mogući poklon koji je mogla sebi da priušti za 53. rođendan, a proslaviće ga 9. avgusta, kako prenosi Gloria.hr.

No, u privatnom životu joj ne cvetaju ruže, jer ju je donedavni partner, nagrađivani scenarista i dramaturg Piter Morgan, nakon četiri godine veze ostavio. I to zaljubivši se u njenu kućnu prijateljicu, britansku producentkinju Džemajmu Kan, koja je široj javnosti poznata po aferama s glumcima Hju Grantom i Raselom Brendom, te braku s pakistanskim premijerom Imranom Kanom.

Od toliko proklamovane ženske solidarnosti koju Džilijan Anderson godinama javno zagovara u stvarnom životu – nije bilo ništa. Međutim glumica u sebi pronašla snagu da prevlada i taj izazov. Sigurno joj nije bilo lako jer je Pitera Morgana smatrala idealnim partnerom. Nije insistirao da žive zajedno i nije je mučio stalnim nadzorom te ljubomornim ispadima, nego joj je ostavljao dovoljno ličnog prostora i slobode za njene profesionalne i privatne ambicije. A sa druge se strane na njega uvek mogla osloniti – i privatno i profesionalno.

Džilian Anderson i Piter Morgan
Džilian Anderson i Piter Morgan, Foto: Chris Delmas / AFP / Profimedia

Morganova izdaja sigurno ju je uzdrmala, ali sudeći po opuštenosti i dobrom raspoloženju pred kamerama Džilian Anderson nije zbog toga klonula duhom. Nego na radost svojih obožavateljki i dalje ostaje oličenje ženske snage.

Jedan od razloga za to je i veliko životno iskustvo Džilian Anderson. Od svojih tinejdžerskih dana navikla je, naime, na nevolje i dizanje iz pepela. Kao tinejdžerku u američkoj provinciji, gde je provela svoje formativne godine, smatrali su je propalitetom i autsajderkom. I to zbog njenog slobodnog ponašanja, te je pila, drogirala se i bila neukrotiva autodestruktivna pankerka – jedna od njih šest u Grand Rapidsu, gradiću u Mičiganu.

„Još kao tinejdžerka svima sam htela dokazati da su devojčice ravnopravne s dečacima, a za to sam se borila i tokom celog svog života i glumačke karijere. Ta borba nikada ne prestaje” – izjavila je glumica na jednom pojavljivanju u Njujorku.

Veru u feminizam i žensku snagu nije izgubila niti nakon mnogih privatnih i profesionalnih razočarenja, od kojih je prijateljičino uskakanje u krevet njenog bivšeg partnera samo poslednje u nizu.

„I dalje verujem da žene mogu uticati i podstaći društvene promene. Želim ih ohrabriti da se izbore za sebe i ne pristaju na izbore koje im nameću drugi” – kaže Džilian.

Jedan od njih je i društvena konvencija obaveznog nošenja grudnjaka, komada odeće koji je feministkinjama odavno crvena zastava pred očima, jer po njihovom mišljenju predstavlja instrument patrijarhalne manipulacije i društveno nametnutog zadiranja u privatnost ženskog tela.

Iako se grudnjaci odavno više javno ne spaljuju, kao tokom flower power pokreta i hipie kulture pred kraj šezdesetih, sve više žena širom sveta odlučuje da ga ne nosi. A potez Džilian Anderson koja je svoje grudnjake simbolički javno spalila, objavivši da ih privatno više nikad neće nositi, makar joj se grudi obesile do pupka, sigurno će mnoge žene ohrabriti da joj se na tom putu – pridruže.

Bonus video: Monika Beluči


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram