Poslednja želja Zaze Gabor ispunjena pet godina nakon smrti

Za Za Gabor
Za Za Gabor; Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Holivudska filmska zvezda Zaza Gabor imala je jednu želju na samrti - da bude sahranjena u domovini, u Mađarskoj. Njena želja je konačno ispunjena u utorak.

Urna glumice poznate po glamuru i brojnim brakovima položena je u utorak u njenom rodnom gradu Budimpešti, pet godina posle smrti, piše Index.

Pepeo Za Za Gabor počivaće na groblju velikana u mađarskoj prestolnici. Urna je položena uz zvuke romskog orkestra i glumičino najdraže cveće, žute i ružičaste ruže.

Rođena kao Sari Gabor u bogatoj mađarskoj porodici, glumica je postala Mis Mađarske tridesetih godina. Kako se bližio Drugi svetski rat, sa sestrama je emigrirala u Sjedinjene Države, ostavivši prvog supruga Burhana Belgea, turskog diplomatu.

Poslednji suprug Za Za Gabor, Frederik Princ fon Anhalt, s kojim je bila u braku od 1986. sve do smrti 2016., kada je imala 99 godina, kazao je da je glumičina poslednja želja bila da bude sahranjena u domovini.

Fon Anhalt je tako uzeo urnu s tri četvrtine pepela pa poneo u Evropu. Prvo je putovao u London, zatim u Nemačku i konačno u Budimpeštu, iskoristivši blagodeti popuštanja mera u pandemiji koronavirusa. Četvrtina pepela iz urne ostaje u Los Angelesu, objasnio je.

„Ona je bila prva klasa, pa je zato na ovom putovanju imala svoje sedište i pasoš, sve. Bilo je to njeno poslednje putovanje, ona je uvek putovala prvom klasom, imala svoj šampanjac, kavijar… A zatim smo stigli u Budimpeštu… To je bila njena posljednja želja, zato što je u Budimpešti sahranjen i njen otac“, objasnio je suprug.

Rekao je da je Gabor želela „da slavi život, a ne sahranu“.

Josef Gabor, rođak koji živi u Mađarskoj i s kojim je glumica bila bliska, ali nije bio pozvan na poslednji ispraćaj, rekao je da je za njega Za Za bila „Mađarica“ u Sjedinjenim Državama.

„Puno je učinila za Mađare, za one koji su bežali 1956. nakon ustanka, ili tokom epidemije polija, ali nije to davala na sva zvona“, rekao je.

Gabor je bila jedna od poslednjih zvezda zlatnog doba Holivuda. Glumila je u više od 30 filma, uključujući Moulin Rouge iz 1952. kao i Lili iz 1953. godine.

***Bonus video: Bezvremenska lepota Monike Beluči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram