Gde je nestala Nataša Mićić, Nikol Kidman srpske politike

Nataša Mićić Foto: EPA PHOTO / EPA FILES / MZWELE

Iza nje je velika karijera.

Ona je bila prva žena predsednica Narodne skupštine, kao i prva žena vršiteljka dužnosti predsednice Srbije. Sećamo je se kao značajne političke figure ranih dvehiljaditih, koja je uvela vanredno stanje nakon ubistva Zorana Đinđića i pokrenula je akciju „Sablja“.

Nataša Mićić ostavila je neizbrisiv trag u srpkoj politici, a takođe je uz svoje ime dobijala i laskave titule na račun svoje lepote. Zvali su je „srpska Nikol Kidman“ i govorili da ima „prve noge Skupštine“.

„Više bih volela da me porede sa Indirom Gandi ili Margaret Tačer“, rekla je jednom prilikom.

Nataša Mićić Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Nataša je Užičanka, a otac joj je pravnik, dok joj je majka elektrotehničarka. Nakon diplomiranja na Pravnom fakultetu u Beogradu, radila je u Opštinskom sudu u Užicu. Ali istovremeno se bavila i politikom.

Pre nego što je napustila posao u sudu zbog političke karijere, Nataša Mićić je bila redovna na mitinzima, lepila je plakate, a osnovala je i nevladine organizacije Građansku radionicu, Centar za ljudska prava i prava deteta i ekološku „Rajsku pticu“.

Od 1998. godine bila je portparolka i pravna savetnica studentskog pokreta Otpor. Čuvenog 5. oktobra, krenula je u Beograd u ladi sa koleginicom Ljiljom Vuković-Lukić. Na automobilu su napisale „Telma i Luiz, GSS Užice“.

„Dok sam živa pamtiću to jutro kad smo pošli iz Užica. Pet sati, mrak, hladno, a hiljade ljudi izašlo na ulice da nas isprati. Neko je doneo paklu cigareta, neko sendvič. Da nam se nađe uz put. Na njihovim licima i očaj i iščekivanje. I sad se naježim kad se setim tog veličanstvenog prizora u tami i tišini“, rekla je Nataša Mićić jednom prilikom za Vreme.

Nataša Mićić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Kao poslanica Građanskog saveza Srbije, većinu vremena bila je članica odbora za ljudska prava i ravnopravnost polova. Ta stranka se pripojila Liberalno demokratskoj partiji, a Nataša je postala potpredsednica.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Kada su mediji objavili čuvene fotografije kada je izlazila iz automobila u kratkoj suknji, poručila im je da slikaju političare u kratkim pantalonama.

Kao predsednica Skupštine bila je oštra, a često je izbacivala poslanice Srpske radikalne stranke, koju je nazivala „najvećom opasnosti za Srbiju“.

„Oni su možda mislili da, budući da sam žensko, neću imati snage da se nosim sa njima. Ali, prevarili su se“, njena je čuvena izjava.

Nakon bojkota izbora 2020. godine, Nataša je za Nova.rs izjavila da se vraća pravničkoj karijeri.

„Poslanik sam bila 16 godina. Verovatno ću sada da se vratim advokaturi. To sam i ranije radila. Ili advokatura ili nešto u nevladinom sektoru. Ali verovatnija je advokatura“, rekla je Nataša Mićić za Nova.rs.

U junu 2021. je za Danas rekla da je i dalje članica LDP, kao i da se bavi advokaturom u Užicu.

Nataša je udata za Miodraga Mićića i ima ćerku Anđelu, koja je bila jedno od lica LDP-a na izborim u Beogradu 2018. godine.

***

BONUS VIDEO: Nina je jedna od retkih automehaničarki u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram