Fatalna ljubav Če Gevare lepu Tanju je koštala svega

če gevara
Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP / Profimedia

Bila je uz Čea do kraja.

Ernesto Če Gevara, osim po revoluciji u Južnoj Americi, ostao je upamćen i kao veliki zavodnik. Dva puta je bio u braku, ali voleo je mnoge žene. Jedna od njih bila je Hajdi Tamara Bunke Bider, poznatija kao Tanja.

Za nju kažu da je bila njegova poslednja ljubav i njegova desna ruka.

Rođena je 19. novembra 1937. u Argentini u porodici nemačkih komunista koji su se 1935. preselili u Argentinu zbog dolaska nacista na vlast u Nemačkoj.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Tanja je završila srednju školu u Argentini. Bila je vrlo radoznala, volela je muziku, svirala klavir, gitaru i harmoniku, bavila se sportom, baletom, govorila španski, nemački i ruski. Od ranog detinjstva bila je u vrtlogu političkih borbi, a onda i sama postala vatrena komunistkinja.

U Berlinu je diplomirala na fakultetu 1964, a potom se posvetila lokalnoj pobuni u Boliviji. Imala je kontakte u bolivijskoj vladi i vojnim krugovima, uživala je podršku kubanskih tajnih službi.

U međuvremenu, 1960, kada je imala samo 23 godine, Tanja je upoznala Gevaru kada je bio u poseti Lajpcigu sa kubanskom trgovačkom delegacijom.
Bila je tada dodeljena kao prevodilac čoveku kog je gledala kao svog heroja.

Inspirisana kubanskom revolucijom i Gevarom koji je bio ikona te revolucije, Bunke se preselila na Kubu. Učestvovala je u radničkim akcijama širom zemlje, u opismenjavanju stanovništva, u izgradnji škola, a radila je i u Ministarstvu prosvete, Kubanskom institutu prijateljstva i Federaciji kubanskih žena. Na kraju je izabrana da bude deo Čeove gerilske ekspedicije u Boliviji.

Koliko je Čeu bilo stalo do nje, govori i to što je tada naredio da je za akciju pripreme najbolji i da je obuče i za samoodbranu i za razmenu šifrovanih poruka preko radija kako bi bila spremna za sve.

Tanja je vremenom impresionirala Kubance, ali i Čea, svojom inteligencijom, izdržljivošću i veštinom za špijunažu.

Za Gevaru Tanja nije bila samo obična borkinja, ona je bila jedna od najvećih žena koje je El komandante poznavao. Duboko se divio njenom obrazovanju, hrabrosti, predanosti poslu.

Međutim, Tanja, nažalost nije doživela svoj 30. rođendan. Strast i ljubav prema Čeu su je skupo koštali.

Tanja se 1966. godine priključila gerilskoj grupi Huana Vitalija Akunje, čemu se Če protivio. Nije hteo da bude njegova saborkinja jer je znao da je misija za koju se spremao previše opasna. Ali Tanja ga nije slušala i to se pokazalo fatalno po nju.

U avgustu 1967. njena gerilska kolona je upala u zasedu dok je prelazila reku Rio Grande kod grada Vado del Jesa. Tanja je bila do pojasa u vodi, sa puškom iznad glave, kada je ubijena sa još osam pobunjenika. Kada je njena smrt objavljena preko radija, Gevara, koji se još uvek borio u džungli, odbio je da poveruje u ono što je čuo.

Govorilo se potom da je Tanja bila trudna tada i da je nosila Čeovo dete, mada to nikada nije sasvim razjašnjeno.

Mesec i po dana posle Tanje i Če je stradao.

Pre srmti jednu od svojih pesama Če je posvetio baš njoj.

BONUS VIDEO: Podcast Snaga uma i gošća Radmila Petrović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram