Dirljivo pismo Mire Furlan sinu govori sve o današnjem svetu

Poznati 12. dec 202112:11 > 12:30
Mira Furlan Foto:Zoran Lončarević

Mira Furlan je pre smrti napisala autobiografiju "Voli me više od svega na svijetu", koju je posthumno objavio njen suprug, reditelj Goran Gajić. Hrvatski mediji objavili su dirljivi odlomak knjige, u kojem se Mira obratila svom sinu.

„Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao razumeti što se dešavalo pre tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svet iz kojeg su potekli tvoji roditelji? Da li uopšte želiš znati nešto o tome?

Da li ti treba ta teška prtljaga, prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom celi svoj život, ne nalazeći načina da je bar načas odloži? Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da ‘bolje razumijem samu sebe’ pokušavajući detektovati skrivenu ‘priču’ u raštrkanom, nelogičnom, kaotičnom narativu svojega života?

Dok sam pokušavala odgovoriti na ta pitanja na koja odgovor nije moguć, boreći se s rečima jezika koji nije moj (iako se drsko pretvaram da jest), desilo se nešto jako čudno: odrastao si. Ne samo to: Amerika je postala drugačija zemlja, zemlja zlokobno slična mestu koje smo nekoć napustili s užasom i u očaju.

Više nema sumnje da su sile koje su nas isterale iz naših domova izvojevale globalnu pobedu. Već smo se jednom borili s tim silama. Sada smo umorni. Iscrpljeni ponavljanjem. Usto, prilično neobično, ova knjiga postaje drugačija knjiga. To više nije knjiga sećanja na daleko mesto i daleko vreme. Ona postaje nešto puno drugačije: molba Americi i svetu“, odlomak je Mirine knjige koju objavljuje Fraktura, a prenosi Večernji list.

Mira Furlan
Mira Furlan. Foto: Markus Wissmann / Alamy / Alamy / Profimedia

Velika i nezaboravna glumica umrla je početkom 2021. godine, 22. januara. Bila je jugoslovenska pevačica i glumica koja je ostvarila uloge u mnogim jugoslovenskim filmovima i američkim serijama „Babylon 5“ i „Izgubljeni“ („Lost“). Rođena je 7. septembra 1955. godine u Zagrebu.

Godine 1986. je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kim je ubrzo započela vezu. Pošto je živela na relaciji Beograd–Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavili su tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Dobila je otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu i oduzet joj je stan koji je nasledila od bake. Dnevno je dobijala oko 50 pretnji smrću i u novinama je objavljena njena adresa, zbog čega se osetila ugroženo.

Mira Furlan Foto: Zoran Lončarević

U novembru 1991. godine Mira i Goran su bili primorani da emigriraju u Beograd, a zatim u Sjedinjene Američke Države. Glumica Milena Dravić im je dala svoje američke kontakte koji su im pomogli da se snađu. Prvo su došli u Njujork. Da bi preživeli, Mira je radila kao konobarica, prodavačica i prevodilac, a njen suprug je bio dostavljač, asistent montaže i montažer.

Iako je u Americi doživela svetsku slavu, izjavila je da je tamo veoma teško baviti se ovom profesijom jer glumce ponižavaju i tretiraju kao stoku. Zato ljudima kojima želi dobro nikada ne bi savetovala da postanu glumci.

Mira Furlan je kao kolumnista pisala za portal Nova.rs, a njene oštroumne i pronicljive tekstove možete i dalje čitati na portalu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram