Dirljive reči Mire Furlan upućene sinu: „Da li ti treba taj težak prtljag…“

Mira Furlan Foto: Steven Bergman / AFF-USA.COM / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Neprežaljena jugoslovenska glumica.

Autobiografska ispovest Mire Furlan „Voli me više od svega na svijetu“, počinje pismom koje je glumica uputila sinu Marku Lavu.

Mira je sa suprugom Goranom Gajićem, rediteljem početkom devedesetih otišla u Ameriku. Prvo u Njujork, a potom u Los Anđeles gde je pre 23 godine rodila sina.

Marko Lav poslednjih godinu, dve rado voli da pogleda stare filmove svoje majke, dok je navodno u jednom dahu pročitao i njen roman, objavljen godinu dana nakon njene smrti.

Na početku autobiografije „Voli me više od svega na svijetu“ Mira piše Marku Lavu potresne reči u kojima bi se prepoznali mnogi roditelji, posebno oni koji su napustili Srbiju i sa porodicama se otisnuli u svet.

„Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao razumeti što se dešavalo pre tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svet iz kog su potekli tvoji roditelji? Da li uopšte želiš znati nešto o tome?… Da li ti treba taj težak prtljag, prtljag koji tvoja majka vuče sa sobom ceo svoj život, ne nalazeći načina da ga bar začas odloži? Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da ‘bolje razumem samu sebe’ pokušavajući da detektujem skrivenu ‘priču’ u raštrkanom, nelogičnom, haotičnom narativu svog života? Dok sam pokušavala odgovoriti na ta pitanja na koja odgovor nije moguć, boreći se s rečima jezika koji nije moj (iako se drsko pretvaram da jeste), desilo se nešto jako čudno: odrastao si. Ne samo to: Amerika je postala drugačija zemlja, zemlja zlokobno slična mestu koje smo nekada napustili s užasom i u očaju. Više nema sumnje da su sile koje su nas isterale iz naših domova izvojevale globalnu pobedu. Već smo se jednom borili s tim silama. Sada smo umorni. Iscrpljeni ponavljanjem. Uz to, prilično neobično, ova knjiga postaje drugačija knjiga. To više nije knjiga sećanja na daleko mesto i daleko vreme. Ona postaje nešto puno drugačije: molba Americi i svetu“, napisala je.

Inače, nakon majčine smrti Marko Lav nastavio je da živi u domu koji su Mira i Goran davnih godina kupili, smešten u kvartu Canyon Lake Drive, najboljoj lokaciji za snimanje onih čuvenih montažnih slova Hollywood. Na drugom kraju je kalifornijska pustinja. Završio je srednju školu Los Angeles Center For Enriched Studies, studira IT i bavi se profesijom budućnosti – web developer. Takođe je pasionirani gejmer, a nije tajna da je vrlo aktivan na Facebooku i Twitteru.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

***

BONUS VIDEO: Eva Longorija nosi ozloglašenu ogrlicu u Kanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram