Čitateljke Zadovoljne izabrale: Ovo je najlepša Srpkinja svih vremena

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Zorana Lončarević/Nova.rs, E-Stock/Danijel Milutinović, Vesna Lalić/Nova.rs; Antonio Anhel/ATA images

Sasvim zasluženo.

Pre mesec dana čitateljke Zadovoljne su imale priliku da izaberu najlepšeg Srbina svih vremena. Pobedio je Dragan Nikolić koji je imao ubedljivo najviše glasova – tačno 4.391.

Nakon toga smo odlučili da vas pitamo ko je najlepša Srpkinja svih vremena. Među prelozima su se našle mnoge poznate žene, od glumice Tanje Bošković pa sve do voditeljke Dragane Kosjerine.

Ubedljivo najviše glasova je dobila Milena Dravić i to 2.595, pa su tako Gaga i ona ujedno i najlepši srpski par. Na drugom mestu se našla Dragana Kosjerina, a na trećem Sloboda Mićalović.

Milena je glumila u preko 100 filmskih ostvarenja, zajedno sa najvećim domaćim i holivudskim glumcima, a među onim naslovima koji kao sinonim nose njeno ime, svakako su “Prekobrojna”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Nije lako s muškarcima” i mnoge druge.

Upravo je zahvaljujući svojoj ulozi u filmu “Misterije organizma” otputovala na Kanski festival, gde je upoznala Džona Lenona, Joko Ono i Džeka Nikolsona.

Milena Dravić
Foto: Коньков Александр,Мастюков Валенитн / TASS / Profimedia

Uporedo je igrala i u pozorištu, gde je ostvarila oko 70 uloga. Sa suprugom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program “Obraz uz obraz”.

Gotovo da ne postoji domaće priznanje koje nije ponela, a karijeru su joj obeležile i brojne nagrade inostranih festivala. Dobričin prsten, Nagrada Žanka Stokić, Nagrada za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalna nagrada Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, sedam Pulskih arena, tri Statuete Ćuran i jedan Zlatni ćuran na Danima komedije, Statueta Joakim Vujić, Nagrada Pavle Vuisić i Nušićeva nagrada – samo su neka od najvećih priznanja koja krase njenu biografiju.

Preminula je 14. oktobra 2018. godine. Nakon komemoracije održane u pozorištu u kome je najviše igrala, Zvezdara teatru, Milena je sahranjena 19. oktobra 2018. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sahranjena je upravo pored njenog „kavaljera, galantnog tipa, dase“.

Milena Dravić i Dragan Nikolić
Milena Dravić i Dragan Nikolić Foto: Zoran Lončarević

Nekoliko meseci nakon njene smrti, objavljena je i monografija „Milena Dravić – Više od umetnosti“ u kojoj se mogu naći i svedočenja brojnih umetnika sa domaće scene koji su imali prilike da sa Milenom rade tokom njene duge karijere.

„Milena Dravić je ime i prezime srpskog i jugoslovenskog filma, osmeh generacija i generacija koje su je volele u nezaboravnim ulogama, sa darom, toplinom i šarmom neponovljivim u nekom skorijem vremenu“, rekao je Dušan Kovačević svojevremeno.

Evo koliko glasova je dobila svaka žena u našoj anketi:

Milena Dravić 2.595

Dragana Kosjerina 1.558

Sloboda Mićalović 1.037

Marina Ćosić 844

Mina Milutinović 769

Mirka Vasiljević 736

Tanja Bošković 714

Nataša Bekvalac 466

Neda Arnerić 465

Tamara Ćosić 456

Anica Dobra 426

Ljiljana Blagojević 347

Sofija Milošević 338

Milica Pavlović 336

Milena Radulović 327

Nina Seničar 307

Marija Kilibarda 305

Olivera Katarina 300

Marina Cvetković 268

Tara Milutinović 236

Ivana Vuleta 231

Isidora Građanin 217

Mina Sovtić 202

Beba Lončar 192

Katarina Radivojević 174

Jelena Žigon 164

Olivera Balašević 161

Anastasija Grujić 109

***

Bonus video: Senidah i Lepa Brena Dvougao

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram