Čarls Kamili namenio „ukletu“ krunu: U porodici malo ko sme da je takne

kruna
Foto: Imageplotter/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kamila Parker Bouls nosiće krunu s „ukletim“ dijamantom.

Iako je nakon smrti kraljice Elizabete Čarls automatski postao kralj Velike Britanije, a zatim je i službeno bio proglašen kraljem, još nije krunisan. Stručnjaci predviđaju i da će se taj događaj održati u toku sledeće godine.

„Obično je potrebno godinu dana za ceremoniju krunisanja jer se smatra da je nedolično održati takvu ceremoniju odmah nakon nečije smrti. Ispred njega je dug period tugovanja“, objasnila je Kejt Vilijams, profesorka istorije i autorka knjige o kraljici Elizabeti.

A osim poseda i položaja, Čarls je od majke nasledio i jednu specifičnu krunu.

Ona je napravljena za kraljicu Elizabetu I, majku pokojne kraljice Elizabete II, a kojom je krunisana 1937. godine.

Ono što je problematično s tom krunom je dragulj u njoj za koji se veruje da je uklet. Zove se Koh-i-Noor i to je jedan od najvećih obrađenih dragulja na svetu. Ali za njega je vezana legenda da nosi smrtno prokletstvo.

Dijamant, inače težak nešto više od 21 grama, deo je krunskih dragulja Ujedinjenog Kraljevstva, a prema legendi je došao iz rudnika Kolur u Indiji i prvobitno je bio smešten u hram posvećen jednoj hinduističkoj boginji. Prvi zapis o njemu datira iz 1740-ih kad je bio jedan od brojnih dijamanata u tronu jedne indijske dinastije, a navodno je prošao dobar deo zapadne Azije sve dok nije došlo do britanskog pripajanja indijske provincije Pandžab kad je završio u rukama kraljice Viktorije.

Budući da su ga posedovali brojni muškarci koji ga nikad nisu dugo zadržali, a životi vladara koji su ga posedovali bili su ispunjeni nasiljem, ubistvima, mučenjem i izdajom, u britanskoj kraljevskoj porodici je počelo da se veruje da donosi nesreću svakom muškarcu koji ga nosi. Otkako je stigao u Veliku Britaniju, nikad ga nije nosio nijedan muškarac, već isključivo žene, iz straha od prokletstva.

Nakon smrti kraljice Viktorije, koja ga je nosila u brošu, ugrađen je u krunu kraljice Aleksandre, supruge Edvarda VIII, a zatim je bio prebačen u krunu kraljice Meri i na kraju u krunu kraljice Elizabete I, poznate po tituli kraljice majke, piše story.hr.

Jasno je da ni Čarls, koji će biti krunisan Britanskom Kraljevskom državnom krunom koja je bila izložena na kovčegu kraljice Elizabete, verovatno ne bi ni pristao da je nosi, ali kruna nije ni namijenjena njemu, već njegovoj kraljici supruzi, Kamili Parker Bouls. Tako je još ranije odlučeno, uz kraljičin blagoslov, kad su, još za njenog života počeli da se prave planovi za Čarlsovo krunisanje.

Kraljica je u februaru ove godine u iznenadnom saopštenju za javnost otkrila da želi da Kamila ima titulu kraljice kad Čarls dođe na presto.

„Kada moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju odanu službu“, istakla je kraljica Elizabeta tom prilikom i svima jasno dala do znanja da Kamila, koju u početku nije prihvatala kao snahu, ima njenu punu podršku.

BONUS VIDEO: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram