Bila je seks simbol Holivuda – onda joj je teška dijagnoza oduzela sve

Foto: Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP / Profimedia

Duga i mučna bolest koja je i fizički transformisala.

Ketlin Turner je nekada bila najpoželjnija glumica u Holivudu. Stekla je globalnu slavu u klasiku „Body Heat“ iz 1981. godine, a tokom godina je bila i zvezda filmova kao što su „Romancing The Stone“, „Peggi Sue“, pa čak i dala glas animiranom liku Džesike Rabit u filmu „Who Framed Roger Rabbit?“

Međutim, tokom njenih četrdesetih godina, život glumice se dramatično promenio kada joj je dijagnostifikovano bolno oboljenje – reumatoidni artritis.

Oporavak je bio dug i mučan proces, koji je Ketlin i fizički transformisao.

Foto: Arturo Holmes / Getty images / Profimedia

„Oko 12 godina sam imala operaciju svakog oktobra. Morate da se krećete, da budete fleksibilni i aktivni. Nemam tolike bolove da moram da mirujem. Imam dobru toleranciju“, izjavila je.

Prvi znaci bolesti pojavili su se ubrzo nakon što se porodila 1992. godine, a lekari su verovali da je izazvana hormonima. Lekar je Ketlin rekao da će ostatak života provesti u invalidskim kolicima, ali umesto da prihvati dijagnozu, nije poslušala tog doktora i pretrpela zapanjujući broj operacija.

Ne samo da joj je reumatoidni artritis izazivao nezamisliv bol, već su i lekovi koje je glumica koristila imali ozbiljne nuspojave, zbog čega joj je um, između ostalog, bio „zamućen“.

Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Za razliku od drugih oblika artritisa, reumatoidni artritis se razvija kada se imuni sistem tela, koji se obično bori protiv infekcije, okrene protiv sebe samog i napadne ćelije koje oblažu zglobove.

Ove ćelije zatim čine zglobove otečenim, ukočenim i bolnim. Uz ove bolne simptome, tokom dužeg vremenskog perioda može doći do nepovratnih oštećenja hrskavice i obližnjih kostiju.

Glumica je priznala koliko je bolest uticala na njeno samopouzdanje – jer je filmska industrija više nije smatrala seksualno privlačnom.

„Najteže je bilo to što je toliko mog samopouzdanja bilo zasnovano na mom fizičkom izgledu. Ako to nisam imala, ko sam bila?“ zapitala se Ketlin.

Sve to ju je dovelo do zavisnosti od alkohola. Pila je da ublaži bol – i psihičku i fizičku. Postala je poznata kao glumica sa kojom je bilo teško raditi. Prisetila se da je dotakla dno na probi za njujoršku predstavu The Graduate. Tog dana je mnogo pila i onesvestila se u kupatilu. Sledećeg dana se izvinila, rekavši glumcima:

„Imam problem sa pićem. Uzimam pilule od kojih mi nude jako loše ako popijem. Daću ih pozorišnom menadžeru i on će mi dati jednu dnevno. Neću ponovo biti problem.”

Kada se produkcija završila, Tarner je otišla na rehabilitaciju, a šest meseci nakon toga išla je na sastanke anonimnih alkoholičara. Pobedila je zavisnost i vratila karijeru, ali priznaje da joj je čaša vina i dalje „povremeno zadovoljstvo“.

***

Bonus video: TOP 10 Prelepih poznatih žena koje ponosno šetaju celulit

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram