Ana Štajdohar: Šta ste mislili kad ste ovu srpsku bajku stavili u lektiru?

Foto: Instagram/ana.stajdohar

Rekla surovu istinu.

Pevačica Ana Štajdohar je mama dvoje dece, a već znamo da je aktivna na društvenim mrežama i da se ne libi da kaže ono što misli.

Juče je na Fejsbuku i Instagramu podelila zanimljiv status, koji je izazvao dosta odobravanja, ali i polemika.

„Uzmem ja da pročitam pre neki dan deci našu narodnu bajku ‘Nemušti jezik’. Sećam je se iz školskih dana, ali vrlo slabo, pamtim samo neke delove, ali ne i njen smisao.

Ukratko, čobanin je spasio zmiju od vatre, ona mu se obmotala oko vrata i rekla mu da je vodi njenom ocu, caru zmija, jer će ga bogato nagraditi za dobro delo. Nudiće mu sva blaga, ali on samo treba da traži ‘nemušti jezik’ zauzvrat i ništa drugo. Dobi čobanin na kraju sta je hteo, sposobnost da razume jezik životinja (kako je isprva razumeo zmiju ostaje nepoznato), ali i upozorenje da će umreti ako nekome ispriča o tom daru. Pred kraj priče, čobanin se nađe u situaciji u kojoj ga je žena pritiskala da joj kaže o čemu se radi. Vagao je da li da joj sve ispriča i na kraju se odluči da joj ne kaže, vec uze batinu i pošteno je prevaspita. Od tada ga žena nije više ništa pitala i bila je poslušna. Kraj.

I evo, razmišljam već par dana koju poruku su želeli da nam prenesu kada su ovu našu bajku stavili u školski sistem. “Lepa” pouka, zar ne?

Generacije i generacije uče o tom zgodnom i praktičnom prevaspitavanju žena kako bi bile pokorne i poslušne.

Ova naša narodna bajka mnogo govori o odnosu prema ženama.

Od januara do početka avgusta 2022. u Srbiji je ubijeno 20 žena u porodičnom nasilju.

U poslednjih 12 godina u Srbiji su ubijene 353 žene od strane partnera ili člana porodice“, napisala je ona.

U komentarima se javila jedna profesorka srpskog jezika koja kaže da joj je ova bajka na crnoj listi, na šta joj je Ana odgovorila: „Ja sam bila iznenađena krajem jer se iz školskih dana manje, više najviše sećam dela kad zmija čobaninu pljuje tri puta u usta. Mislim da ne mora da se izostavi iz plana i programa, ali da je dobro napraviti neki uvod i dodatno popričati na temu nasilja.“

Naravno, bilo je i dosta muškaraca koji su našli za shodno da ispod ove objave postave pitanja ovog tipa: „Ima li statistike za ubijene muževe u porodičnom nasilju, ne umanjujući žrtve žene, ali prećutkivanje je najgora diskriminacija.“ Ana je potpuno civilizovano i bez nerviranja uspela da odgovori svima koji su u svojim komentarima imali to čuveno „ali“.

„Nisam primetila takve slučajeve. Ne znam za njih. Ako mi je promaklo, izvinjavam se, ali se zaista ne sećam tekstova o nasilju žena nad muževima. Pamtim ubistvo investitora od strane sada već pokojne žene, ali to je već neka druga tema…“, odgovorila je na ovu provokaciju.

***

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram