Aida Jokanović: Šta ćeš naučiti od deteta koje vezuje pertle

Aida Jokanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Aida Jokanović na društvenim mrežama redovno deli simpatične anegdote čija je glavna junakinja njena ćerkica Rima, koje ne samo da joj potvrđuju da kao roditelj radi pravu stvar, već i sama uči iz njih.

„Ja sa Rimom razgovaram bukvalno od prvog dana njenog života i sad vidim posledice tih razgovora. I samo se suočavam s njima“, često kaže Aida. Efekte tih razgovora prepoznaje u načinu na koji Rima komunicira sa svojim vršnjacima i sa odraslima, izražava emocije, razmišlja o velikim temama…

„Nisam ja upisala u nju ništa što ona već nema, i što ostala deca nemaju, jer su deca užasno otvorena za sve što želite da upišete u njih i u tome je naša odgovornost. Ali ono što je bio proces i još je da provalim koliko sam ja zapravo otvorena da učim od nje“, objasnila je Aida gostujući u podcastu „Život na srpskom“, a zanimljiv je primer kojim je ilustrovala jednu Riminu „lekciju“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by aida jokanović (@aida_jokanovic)

„Na primer, kad ti dete prohoda i hoćeš da je izvedeš u šetnju i sad ona obuva patike, a ti imaš tačno konflikt između toga da joj pomogneš da se obuje zato što ćete tako brže da izađete, i druge situacije, koja je mnogo važna za decu, da je pustiš da sama to uradi po cenu da ti sedneš i popiješ tri kafe dok ona zaveže patike, 16 minuta joj objašnjavaš kako se to radi, budeš strpljiva da se ona 16 puta iznervira zato što joj to nije uspelo iz prve… Tad ona od mene uči neke trivijalne stvari, ali tad više učim ja od nje – i strpljenju, da li sam ili nisam dovoljno strpljiva, da li sam u trenutku ili nisam, koliko sam tu… Baš je klackalica. I u tom procesu roditeljstva, posebno u tim prvim godinama detetovog života, to je istovremeno teško, ali i zabavno“, zaključuje Aida.

Pročitajte još:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram