Zemlje koje ženama i devojkama dele besplatne uloške

Ulošci
Foto: Alastair Pike / AFP / Profimedia

Misaona imenica u Srbiji.

Svaka žena ima drugačiji menstrualni ciklus, ali složićemo se da je menstruacija svima ozbiljan finansijski teret.

Nažalost, postoji mnogo žena koje ne mogu da priušte proizvode za menstrualnu higijenu i tada nebezbedni materijali kao što su toalet papir i krpe često postaju alternative za njih.

Obezbeđivanje besplatnih proizvoda za menstruaciju svima kojima su potrebni olakšava im svakodnevni život. To svakako ne znači da je deljenje besplatnih uložaka i tampona savršeno rešenje problema. Kada vlade distribuiraju besplatne proizvode, to su obično ulošci i tamponi za jednokratnu upotrebu.

Veoma retko daju ekološki prihvatljive alternative kao što su donji veš, menstrualne čašice i uloške za višekratnu upotrebu. Neophodni su i obrazovanje, adekvatna voda i sanitarni čvorovi.

U svakom slučaju, deljenje besplatnih uložaka i tampona je jedan korak više ka rešavanju problema.

Na ovoj listi su mesta širom sveta koja pružaju besplatne proizvode za menstruaciju.

Škotska

Zakon o proizvodima za menstrualni ciklus je predložila laburistkinja Monika Lenon i jednoglasno ga je podržao škotski parlament 2020.

Zakon podrazumeva da će u javnim objektima, kao što su škole i univerziteti širom Škotske, biti dostupni proizvodi za menstruaciju, a obaveza je lokalnih vlasti i školskih uprava da te proizvode obezbede.

Proizvodi za menstruaciju se mogu preuzeti i u društvenim centrima, omladinskim klubovima i apotekama.

Novi Zeland

Premijerka Džasinda Ardern najavila je u februaru 2021. da će sve škole u ​​zemlji početi da obezbeđuju besplatne tampone i uloške u junu. Tim potezom su želeli da povećaju broj devojčica koje pohađaju školu.

Foto: Andrey Cherkasov / Panthermedia / Profimedia

Škole u ​​novozelandskom regionu Vaikato prve su krenule sa programom a nakon toga je mandat stupio na snagu na nacionalnom nivou.

Novi Južni Vels i Viktorija (Australija)

Viktorija je postala prva australijska država koja je krenula sa besplatnim menstrualnim proizvodima 2020. Novi Južni Vels je sledio taj primer i krenuo sa testiranjem u martu 2021. kako bi se videlo koji je najefikasniji način za uvođenje besplatnih proizvoda u školama.

Ilinois; Vašington; Njujork; Nju Hempšir; Virdžinija (Sjedinjene Američke Države)

Grad Njujork je prvi put usvojio zakon kojim se državnim školama obezbeđuju besplatni tamponi i ulošci 2016. godine, ali ostatak države nije sledio njihov primer sve do 2018.

Nekoliko drugih država je podržalo program 2021. Senat Virdžinije je jednoglasno usvojio zakon u januaru 2020, kojim se od srednjih škola zahteva da besplatno obezbede menstrualne proizvode u kupatilima.

Guverner Vašingtona Džej Insli potpisao je zakon u maju 2021. kojim se zahteva da javne škole, fakulteti i univerziteti učine dostupnim menstrualne proizvode počevši od školske 2022-23.

Nedavno je guverner Ilinoisa naredio isto to u toaletima koledža i u skloništima za ljude koji su beskućnici.

Il de Frans, Francuska

Francuska regija Il de Frans je u februaru 2021. naložila  francuskim univerzitetima da instaliraju besplatne dozatore tampona i uložaka. Mnoge studentske organizacije su pomogle u sprovođenju vladine politike.

Kenija

Nakon što je postala prva zemlja u svetu koja je ukinula „porez na tampone“, kenijska vlada je počela da deli besplatne higijenske uloške devojčicama u državnim školama u aprilu 2018. Odluka da se podrži napor doneta je nakon dve godine parlamentarne debate o tom pitanju.

Južna Afrika

„Global Citizens“ su počeli da pozivaju vladu Južne Afrike da se pozabavi siromaštvom u 2018. i preduzeli su više od 136.000 akcija kao deo kampanje.

Foto: MARTIN SCHUTT / AFP / Profimedia

Do oktobra 2018. ministar finansija Mboveni je ukinuo porez na tampone i obavezao se da će obezbediti besplatne proizvode u školama. Nekoliko provincija je već obezbedilo besplatne proizvode studentima, ali dodatno državno finansiranje pomoglo je većem broju provincija da se uključe.

Bocvana

Sve devojčice školskog uzrasta u Bocvani stekle su pravo na besplatne higijenske uloške u avgustu 2017. Parlament zemlje je pokrenuo akciju nakon kampanje „Osiguravanje dostojanstva žena“, osnovane 2015. godine.

Seul, Južna Koreja

Glavni grad Južne Koreje pokrenuo je 2018. program za testiranje deljenja besplatnih proizvoda u 10 javnih prostora. Iako su se žene u Južnoj Koreji izborile za menstrualno odsustvo na poslu još 2001. godine, gradska vlada nije uvela program sve dok se nije pojavio dokumentarni film u kom se naglašava koliko žena nije u mogućnosti da obezbedi sebi menstrusalne prozvode što je izazvalo negativne reakcije.

Uganda

Predsednik Ugande Joveri Museveni obećao je da će obezbediti besplatne higijenske uloške u školama širom zemlje 2016. godine. Vlada Ugande udružila se sa Crvenim krstom i kompanijom „AFRIpads“ kako bi distribuirala besplatne menstrualne proizvode u školama.

Zambija

Vlada Zambije najavila je 2017. da će podeliti besplatne higijenske uloške devojkama u ruralnim sredinama.

Plan je sproveden 2019. a prosvetni radnici u ruralnoj provinciji Lusaka izvestili su da se pohađanje škole poboljšalo otkako je mera stupila na snagu.

Britanska Kolumbija; Ontario; Nova Škotska; Ostrvo Princa Edvarda (Kanada)

Odbor za obrazovanje Britanske Kolumbije počeo je da zahteva od škola da obezbede menstrualne proizvode svim učenicima 2019. godine, čime je postala prva provincija koja je uvela takvo pravilo. Nova Škotska je ubrzo nakon toga najavila sličan zakon za javne škole.

Neki državni školski odbori u Ontariju, uključujući Toronto i Vaterlo, uveli su besplatne proizvode za menstruaciju.

Na Ostrvu Princa Edvarda politika besplatnih proizvoda počela je 2020. i proteže se izvan škola i uključuje narodne kuhinje i skloništa.

***

Bonus video: Bakšiš – ko je škrt, a ko lak na napojnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram