Zbog ljubavi se odrekla miliona, titule princeze, živi u jednosobnom stanu i od stresa je zaradila PTSP

princeza
Foto: Kazuhiro NOGI / AFP / Profimedia

Sve zbog ljubavi.

Bivša japanska princeza Mako Komuro (31) navodno radi kao volonterka u njujorškom Muzeju umetnosti Metropolitan, i to nakon što se odrekla svoje titule i 1,3 miliona dolara jer se udala za kolegu s fakulteta u kojeg se zaljubila.

Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Mako brine o azijskoj zbirci umetnina kultnog muzeja, pomažući u sastavljanju izložbe slika inspirisanih životom monaha iz 13. veka koji su uveli budizam u Japan, prenosi „Japan Times“.

Foto: HANDOUT / AFP / Profimedia

Muzej je inače udaljen 10 minuta vožnje od luksuznog jednosobnog stana koji deli sa suprugom Keijem Komurom.

Par je bio veren osam godina pre nego što su se venčali na maloj građanskoj ceremoniji u Tokiju, a ona je tu cenu skupo platila. Naime, samo muški članovi japanske carske porodice smeju da stupe u brak s osobama koje nisu njezini članovi, a Makina odluka da se uda iz ljubavi značila je da joj je titula princeze oduzeta i da njeni muški potomci neće biti u liniji nasleđivanja trona carstva.

Mako i Kei upoznali su se 2013. kada su oboje studirali na Međunarodnom hrišćanskom Univerzitetu, gde je ona studirala umetnost i kulturnu baštinu, a nastavila je da radi kao istraživačica u Muzeju Univerziteta u Tokiju.

Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Zbog njihovog venčanja održan je i protest, a nezadovoljni građani Japana bunili su se protiv njihovog braka. Nećaki japanskog cara zbog svega što se događalo dijagnostikovan je PTSP, međutim nikada nije odustala od toga da se uda za ljubav svog života, iako je zbog toga ostala bez skoro svega.

Foto: STR / AFP / Profimedia

Japanska kraljevska porodica svojim ženskim članicama daje po milion dolara kada napuste porodicu, a običaj je da se tim činom odriču i svih svojih kraljevskih titula.

Mako je novac odbila i postala prva članica tamošnje kraljevske porodice koja je odbila sve povlastice koje joj porodica nudi.

Princeza je unuka bivšeg cara Akihita od Japana, koji je abdicirao 2019. godine a na tronu ga je nasledio njegov sin Naruhito, čija je Mako nećakinja.

Foto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Sa svojim novopečenim suprugom Mako je još od srednjoškolskih dana, a zbog kontroverznog braka, jer Kei nije iz kraljevske porodice, venčanje su odgađali nekoliko godina.

***

Bonus video: Žena ženi nije vuk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram