Zašto žena nekad nije smela u crkvu tokom ciklusa, a sad sme

Žena je imala posebno mesto u pravoslavnoj crkvi tokom istorije, ali postojali su periodi kada joj nije bilo dozvoljeno da uđe u nju. Običaj da žena tokom ciklusa ne može da se pričesti je i dalje ponegde aktuelan, a šta se to ipak promenilo?

Solistička pevačica Jefimija Sredojević je od devete godine odana i posvećena Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Odgovorila nam je na pitanje zašto ženama nekada nije bio dozvoljen ulaz u crkvu u toku trajanja menstruacije, a odgovor je za današnje doba vrlo iznenađujuć. S obzirom da nekada nisu postojala sva higijenska sredstva koja danas imamo na raspolaganju, prosto nije smelo da se rizikuje da slučajno kapne krv dok se žena nalazi u crkvi. Tu je i nelogična i neodrživa priča da žena tokom ciklusa nije dovoljno ‘čista’ za ulazak u crkvu. Pitamo se šta to uopšte znači…

Što se tiče običaja prekrivanja kose i svedenijih odevnih kombinacija, izbor je danas na ženama. Dok u manastiru postoji određen kodeks oblačenja, a žene moraju da prekriju kosu maramom i u većini slučajeva nose suknju, ni muškarcima ulaz nije dozvoljen u papučama, sandalama ili kratkim pantalonama.

Bilo kako bilo, određeni dres kodovi postoje sa razlogom, a ovi razlozi iskreno ne deluju baš kao da imaju nekog smisla. Hajde da kažemo da papuče, sandale, kratke pantalone i tome sl. ne nosimo u crkvu, kao što ne ih bismo nosili ni u sud ili bilo kakvu instituciju tog tipa. Ali da žena kosu prekriva kako ne bi bila izazovna ili skretala pažnju na sebe – iskreno, totalno bezveze. Postoji velika razlika između minića, visokih potpetica i jednostavno – puštene kose, zar ne?

Nije dovoljno čista ako ima menstruaciju, previše je izazovna ako nosi puštenu kosu i ostalim nepravdama prema ženskoj prirodi ne bi trebalo da ima mesta u 21. veku, pa čak ni u srpskom pravoslavnom svetu.

***

Bonus video: Manastir Meteori

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram