Tatjana Patic je bila potpuno svoja, drugačija od svih supermodela

Foto: Frank Hempel / United Archives / Profimedia, MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Niko kao ona.

Supermodel Tatjana Patic, umrla je u 56. godini nakon borbe sa rakom dojke, saopštio je juče njen agent.

Manekenka rođena u Hamburgu pozirala je zajedno sa Naomi Kembel, Kristi Tarlington, Lindom Evanđelistom i Sindi Kraford na naslovnoj strani časopisa Vogue za kultno januarsko izdanje 1990.

Takođe je glumila u muzičkom spotu Džordža Majkla, ‘Freedom!’ iz 1990. godine, sa istom grupom modela sa legendarne naslovnice.

Međutim, za razliku od svojih koleginica, Tatjana je odabrala život daleko od svetala reflektora i medijske pažnje. Manekenka je odlučila da živi u Kaliforniji kako bi bila bliže prirodi i svojim voljenim životinjama – konjima, dok su ostali supermodeli radije birali život u Njujorku i Londonu.

U intervjuu iz 2020, Patic je rekla da „nikada nije prodala svoju dušu“ . Ona se kao tinejdžerka redovno takmičila kao jahačica i konji su ostali njena najveća životna ljubav.

Foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Tatjanina majka bila je Estonka, a otac Nemac, a porodica se preselila u Skanor u Švedskoj iz Hamburga u njenom detinjstvu. Sa 17 godina, 1983. godine, učestvovala je na takmičenju elitnih modela u Stokholmu. Zauzela je treće mesto. Nagrada je bila putovanje u Pariz i ugovor na ograničeno vreme.

Takmičenje joj nije odmah donelo slavu – čak godinu dana nije našla posao. Ali, uskoro je postala model za Versace i Chanel, često se pojavljujući u reklamama i na pistama. Bila je i na naslovnicama mnogih časopisa Vogue, Harper’s Bazaar, Elle i Marie Claire.

„Ljudi su uvek govorili da izgledam posebno; da nisam ličila ni na koga drugog. I htela sam da uspem zbog toga“, rekla je u jednom intervjuu.

Foto: Supplied by LMKMEDIA / Landmark / Profimedia

Nakon slavnog spota Džordža Majkla, postala je supermodel, ali nikada zapravo nije bila deo ekipe najlepših žena tog vremena.

Tatjana je takođe glumila u spotu za pesmu Duran Duran „Skin Trade“, a čak se okušala i u snimanju filmova, glumeći žrtvu ubistva u filmu Šona Konerija iz 1993. „Izlazeće sunce“.

Godine 2000. pojavila se u spotu grupe Corn za pesmu „Make Me Bad“. Takođe je radila 30 godina sa priznatim fotografom Piterom Lindbergom. U svojoj knjizi „10 žena“, Lindberg je napisao:

„Divim se Tatjani jer ona uvek ostaje svoja. Ona je veoma nežna, ali je u isto vreme veoma jaka i zna kako da se založi za ono što misli, i uvek je veoma ispunjavajuće biti sa njom. Nemoguće je ne diviti joj se i tokom godina ne biti samo malo zaljubljen u nju“.

Foto: AEDT / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Lepotica je izlazila sa Silom, kao i Pirsom Brosnanom. Iza nje je ostao sin Džona Džonson, kojeg je dobila u braku s Džejsonom Džonsonom, od 2003. do 2009. godine.

Njena poslednja objava na Instagramu bila je u avgustu, kada je slavila Nacionalni dan pasa sa dva slatka snimka svojih štenaca, Matilde i Getsbija.

***

BONUS VIDEO: TOP 10 lepotica bez šminke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram