Gde su žene koje ujutru nisu ustajale za manje od 10.000$

Top modeli
Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Nekad se znalo - supermodelima je moglo da se nazove samo šest žena na svetu. Bile su to manekenke koje su devedesetih dominirale pistama i naslovnicama modnih magazina, bile su planetarno popularne i uživale u slavi dostojnoj najvećih rok zvezda. Gde su danas i kako izgledaju?

Klaudija Šifer

Klaudija Šifer Foto: Ken Towner / Evening Standard / Shutterstock Editorial / Profimedia, EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka manekenka Klaudija Šifer je „otkrivena“ u jednom noćnom klubu 1987, a nije prošlo mnogo pre nego što je osvojila piste i počela da se pojavljuje u prestižnim magazinima – još drži Ginisov rekord po broju naslovnih strana, imala ih je više od 1000. Bila je zaštitno lice brendova kao što su Chanel, Guess… Danas ima 51 godinu, troje dece, i – skoro nijednu boru. Ne bavi se modelingom, ali je i dalje u bjuti industriji.

Kristi Tarlington

Kristi Tarlington Foto: Gerard FOUET / AFP / Profimedia, EPA-EFE/JUSTIN LANE

U svet modelinga ušla je sa samo 14 godina, ali je veću pažnju osvojila sa 18, kada se pojavila u muzičkom spotu za „Notorious“ benda Durana Duran i na naslovnici Voguea. Sa scene se povukla, da bi se fokusirala na unapređenje zdravlja majki i dece u zemljama u razvoju. Udata je za glumca Edvarda Brnsa, s kojim ima dvoje dece, aktivistkinja i osnivačica neprofitne organizacije Every Mother Counts. Ima 52 godine.

Naomi Kembel

Naomi Kembel Foto: Gérard JULIEN / AFP / Profimedia, EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

„Crna pantera“ otkrivena je slučajno, na ulici u Londonu, kad je imala samo 15 godina, a ubrzo je rušila rasne barijere u svetu mode postajući jedna od najuspešnijih manekenki svih vremena. Bila je muza nekih od najpoznatijih kreatora, a sliku egzotične lepotice s naslovnica upotpunili su detalji iz burnog privatnog života i svedočanstva o njenom problematičnom karakteru. Sad ima 51 godinu, prošle godine je postala majka. Ne razmišlja o penziji.

Linda Evanđelista

Linda Evangelista Foto: Gérard JULIEN / AFP / Profimedia, Michael loccisano / Getty images / Profimedia

Linda Evanđelista se 1981. prijavila na takmičenje Miss Teen, na kojem nije pobedila, ali je privukla pažnju agencije Elite Model Management. Samo nekoliko godina trebalo joj je da dostigne reputaciju „supermodela među supermodelima“, a iz tog vremena čuvena je njena izjava da iz kreveta ne ustaje za manje od 10.000 dolara. Danas ima 56 godina, vodi brend antiejdž kozmetike, aktivistkinja je za borbu protiv HIV-a i za podizanje svesti o raku dojke.

Sindi Kraford

Sindi Kraford Foto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia, EPA-EFE/Julien de Rosa

Mladež iznad usne bio je zaštitni znak Sindi Kraford, i upravo zahvaljujući njoj prestao je da bude „mana“ i postao simbol seksepila. Sindi je ostavila koledž da bi se posvetila modelingom, i prva je iz ekipe slavnih manekenki pozirala za Plejboj 1988, da bi godinu dana kasnije potpisala multimilionski ugovor s kozmetičkom kompanijom. Tri decenije je vladala pistom, da bi je u nekom momentu prepustila svojoj ćerki, Kaji Gerber. Danas ima 55 godina i uspešna je poslovna žena.

Kejt Mos

Kejt Mos Foto: Pierre VERDY AFP Profimedia, EPA-EFE/Niklas Halle’n

Kejt Mos je najmlađa primljena u ovaj krug, rokenrol zvezda među supermodelima zbog koje je skovan kontroverzan termin „heroin šik“. Optuživana je za promociju anoreksije, zahvaljujući komentarima da „ništa nije tako ukusno kao osećaj mršavosti“, ludo je partijala, uživala u porocima i punila trač rubrike, ali – i danas je, s 47 godina, jedna od najtraženijih manekenki na svetu. Njena ćerka Lili, lagano je krenula njenim stopama.

***
Bonus video: Svi frajeri Adrijane Lime

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram