Začkoljica u zakonu: Žene koje se odreknu imovine upadaju u neočekivan problem

FOTO: , Credit line: Aliyev Alexei Sergeevich / ImageSource / Profimedia

Da li ste znali da ukoliko se odreknete imovine nećete imati pravo na socijalnu pomoć?

„Po Članu 82. Zakona o socijalnoj zaštiti, ako se odrekneš imovine nemaš pravo na socijalnu pomoć u periodu u kom si se mogao/la izdržavati da si npr. prodao/la tu imovinu. A svi znamo ko se najčešće odriče imovine… Da, žene.“

Ovo je najnovija objava Ženskog udruženja kolubarskog okruga čija je kampanja „Koliko je moj deo“ nedavno podigla veliku prašinu u domaćoj javnosti.

U intervjuu za naš portal, osnivačica ovog udruženja Jelena Ružić skrenula je pažnju na činjenicu da su, prema Zavodu za statistiku, žene vlasnice svake četvrte nepokretnosti u Srbiji – ali u ruralnom području, situacija je drastično gora. One su vlasnice 16 odsto imovine – a to su većinski parcele manje od dva hektara. Znači da su raspodelom imovine uvek dobijale manje parcele u odnosu na celokupno nasleđe, a onda su se većina njih odrekle te imovine u koristi brata ili muškog deteta, ili zato što su jednostavno žene.

Međutim, dosta žena smatra da je odricanje od imovine ili poklanjanje u korist muških članova nešto što treba da urade, ali malo njih se zapitalo koliko su zapravo izgubile tim postupkom.

U kontekstu svih ovih podataka Tviter profil Koliki je moj deo preneo je priču socijalne radnice koja se, kako kažu, nebrojano puta našla u situaciji gde ženi mora da saopšti da nema pravo na socijalnu pomoć:

„Kada žena shvati situaciju onda usledi ljutnja, plakanje, objašnjavanje, ali zakon je jasan po tom pitanju i ako se neko odrekao prava na nasleđivanje ili poklonio imovinu čija vrednost prevazilazi iznos socijalne pomoći, a nije protekao period za koji se mogao izdržavati da je imovinu npr. prodao, gubi pravo na socijalnu pomoć.

I da, to su u 99% slučajeva žene koje su smatrale da je to tako normalno, da to tako treba, šta će njima imovina. Osim sestara koje poklanjaju braći, često je i da majke poklanjaju sinovima odmah nakon smrti muža, a da svoj deo ne traže, niti traže pravo plodouživanja. To je poražavajuće i mora se ozbiljna kampanja pokrenuti da se ta tradicija iskoreni, a da se žene ne stave na stub srama, jer su nešto za sebe tražile“, poručuju iz ovog udruženja koje se bori za imovinska prava žena.

Podsećamo, iz Ženskog udruženja klubarskog okruga objasnili su za portal Zadovoljna.rs koju rečenicu žena ne bi trebalo da izgovori na sudu ukoliko je brat pita da se odrekne imovine u njegovu korist. Ceo intervju možete pročitati na našem sajtu, a u međuvremenu, drage žene, dobro razmislite šta dobijate, a šta gubite kada ove rečenice izgovorite.

***

BONUS VIDEO: Slovenija, najčistija zemlja sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram