Vladika Grigorije: Ko je uz Hrista, taj je uz hrabre žene u Beogradu

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Zoran Lončarević

Vladika Grigorije iskazao je podršku protestima žena u Beogradu.

„Ko je uz Hrista, taj je uz hrabre žene u Beogradu“, objavio je vladika Grigorije na svom Instagram profilu.

„Nema ništa nečasnije od nasilja nad ženama i djecom. Ako želimo da budemo iskreni, a vrijeme je da budemo – borba protiv nasilja nad ženama i djecom jeste istinska borba za porodicu. Porodica treba da se brani tamo gdje je ona prvenstveno ugrožena – a to je najčešće, nažalost, unutar same porodice“, napisao je vladika.

Muškarac koji je u stanju da nemilosrdno povređuje, a kamoli ubije rođeno dete, ne može se nazvati ocem, nastavio je vladika Grigorije.

„Muž koji je u stanju da tuče, a kamoli ubije ženu, ne može se nazvati ni mužem ni muškarcem. Svaki normalan muškarac ima obavezu da u ovoj borbi stoji uz svoje kćeri, žene, majke, sestre, prijateljice. Svaki drugi postupak je licemjeran ili ukazuje na izvitopereno poimanje muškosti“, piše on.

Nema ništa časnije od toga da se stane u zaštitu žene, smatra vladika.

„Ne zato što je žena u bilo čemu slabija od muškarca, jer ona to nije, već zato što žena – djelovanjem brojnih socioloških, kulturnih, i religijskih faktora – jeste najčešće žrtva nasilja. Kao nikad do sada, osjećam tugu i poraz što ne mogu da budem uz hrabre žene u Beogradu. One daju nadu da u našem društvu postoji snaga da se izborimo za dostojanstvo sopstvenog života, i prije svega – ove žene u pravu. Njihov bunt je opravdan i predstavlja vapaj i krik onih koji trpe diskriminaciju i nepravdu“, kaže.

Vladika Grigorije nas poziva da ne zaboravimo da je Isus Hrist stao u zaštitu žene kako bi je odbranio od nasilja. Navodi i delove Biblije u kojima je to naznačeno.

„Kada su društvene konvencije nalagale da se krvotočiva žena izopšti – on ju je izlijeio (Lk 8, 40–48). Kada su nalagale da se žena druge religije odbaci, on joj je uslišio molitve i iscijelio joj kćer (Mt 15, 21–28). Kada su religijske konvencije nalagale da se žena uhvaćena u preljubi kamenuje – on je stao ispred gomile spremne da je pogubi (Jn 8, 3–11). Ko je uz Hrista, taj je uz žene, kada god i kakvom god nasilju da su izložene“, zaljučio je vladika.

Podsetimo, „Ženska solidarnost“ je do sada organizovala dva protesta ispred redakcije Informera, nakon što je list objavio intervju s serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

Najavljen je i novi protest, 7. oktobra u 17 časova.

„Ukoliko institucije ne mogu da urade tako malo i da ispoštuju osnovni zahtev za sklanjanje intervjua koji je uznemirio i ponizio sve žene ove zemlje sa medijskih platformi, onda je to jasan znak da ne postoji politička volja da se bave pitanjem nasilja nad ženama i van medija“, rekla je FoNetu aktivistkinja organizacije „Ženska solidarnost“ Jelena Riznić.

***

BONUS VIDEO: Protesti i sukobi u Teheranu zbog smrti mlade žene u policijskom pritvoru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram