Viktorija iz Zagreba želi da promeni pol u Beogradu

Viktorija Ćurlin Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Viktorija Ćurlin iz Zagreba je pokrenula kampanju na platformi GoFundMe kojom pokušava da sakupi novac za finansiranje promene pola.

„Moje ime je Viktorija. Ja sam trans žena iz Hrvatske, iako poslednjih godinu dana živim u Beču, gde pohađam magisterij iz rodnih studija. Većinu od poslednjih šest godina provela sam kao aktivistica u queer i feminističkim organizacijama, pa čak i davala intervjue mainstream i nezavisnim medijima u Hrvatskoj o svom životu kao trans žene i lezbijke, u nadi da ću živote žena poput mene približiti široj javnosti.

Iako sam u svom životu postigla mnoge promene nabolje, i dalje ostaje jedno veliko pitanje koje nije rešeno i koje mi nanosi veliku bol i nelagodu.

Moja je tranzicija započela pre više od sedam godina – sada imam 28 godina – no ipak nisam mogla da priuštim operaciju rekonstrukcije genitalija (ili operaciju promene pola) zbog previsokih troškova takve operacije.

Dolazim iz konzervativne porodice, ali, na sreću, moja porodica mi je tokom ove tranzicije uglavnom pružala podršku i prihvatila me. Međutim, čak i uz njihovu pomoć, nisam uspela uštedeti dovoljno novca za operaciju.

Deo razloga su visoki troškovi života i to što redovno studiram, a drugi su problemi povezani s mojim mentalnim i fizičkim zdravljem. Godinama sam uspevala suzbiti disforiju uzrokovanu gore navedenim, ali poslednjih meseci bol i nelagoda postali su mi nepodnošljivi.

Situacija se pogoršava zbog trenutne društvene i političke situacije u mojoj domovini. Hrvatska je uglavnom konzervativna zemlja i poslednjih šest godina njome upravljaju konzervativne stranke. Godine 2013. održan je referendum koji je uspeo izmeniti Ustav kako bi se brak definisao kao isključivo heteroseksualan. Od tada je u stalnom porastu homofobija i transfobija, a transrodne osobe su posebno u velikom riziku od nasilja i socijalne isključenosti. Stanje transrodne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj vrlo je loše, a javno zdravstveno osiguranje trenutno ne pokriva nikakve operacije.

Kako u zemlji takođe nema hirurga koji se bave rekonstrukcijom genitalija, bila bih podvrgnuta operaciji u beogradskom Centru za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju u Srbiji. Centar vodi hirurg Miroslav Đorđević, koji ima reputaciju izvrsnog hirurga i čijoj stručnosti smatram da mogu verovati. Sam zahvat – peritonealna vaginoplastika – koštao bi 15.600 evra, a naknadna nega bila bi još nekoliko hiljada vura.

Završiti ovu operaciju značilo bi mi celi svet. Nisam siguran mogu li rečima opisati koliko bih se prijatnije osećala u svom telu i koliko bi me to oslobodilo stalne brige i negativne slike o svom telu. To bi učinilo promenu nabolje u bezbroj područja mog života, uključujući i ovozemaljske stvari poput presvlačenja u teretani ili trčanja u uskim pantalonama. To bi mi zasigurno vratilo samopouzdanje za ponovne izlaske i omogućilo mi da budem fizički intimna bez osećaja stalne nelagode i stresa.

U ovom trenutku nemam značajnih ušteda, a ni moji roditelji ne mogu prikupiti iznos potreban za podmirenje troškova operacije i nege. Budući da se moja disforija pogoršala i život u ovoj koži za mene postao nepodnošljiv, želim se podvrgnuti operaciji što je pre moguće. Stoga pokušavam prikupiti novac putem ove kampanje. Prikupljeni iznos ići će za pokrivanje troškova same operacije, a nadamo se i troškova njege nakon nje“, napisala je Viktorija i na kraju se svima zahvalila.

„Hvala vam što ste odvojili vrijeme da ovo pročitate, podelite sa svojim prijateljima i hvala vam puno na svakoj donaciji. Verujte mi, čak 1 dolar znači puno“, dodala je.

Njoj je potrebno 16.000 evra, a do sada je prikupila 10 odsto od tog iznosa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram